Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så rankas Västerås bland landets sjukhus

Västmanlands sjukhus Västerås hamnar på plats 9 bland Sveriges medelstora sjukhus i Dagens Medicins ranking.

Dagens Medicin har utsett bästa sjukhuset i Sverige 2016. Inom kategorin "medelstora sjukhus" hamnar Västmanlands sjukhus Västerås på plats 9 av 36.

Rankingen bygger på nära hundra indikatorer och tusentals uppgifter, bland annat hämtade från Vården i siffror 2016, Nationella lungcancerregistret data från 2015, Prostatacancerregistret 2015 och Bröstcancerregistret 2015, med mera.

Västmanlands sjukhus har Sveriges högsta ranking för behandlingar inom bröstcancer, tjocktarmscancer och ändtarmscancer. Sjukhuset toppar även Swedehearts kvalitetsindex inom hjärtsjukvård.

– Klart det är roligt att vi hamnar så bra och alla inom Västmanlands sjukhus ska ta åt sig, säger Håkan Wittgren, sjukhuschef, i ett meddelande som regionen har lagt upp på sin Facebooksida.

– Samtidigt ska vi vara ödmjuka inför rankingar som dessa, det går upp och ned. Vår långsiktiga inriktning är att vi ska ha en jämn kvalitet och ligga högt i nationella jämförelser, tillägger han.

Sämre rankas sjukhusets vård gällande prostatacancer. Dagens Medicin har tittat på flera punkter, bland annat "aktiv monitorering vid mycket låg risk", där Västerås sjukhus rankas till plats 26 av 34, och "skelettundersökning vid högriskcancer (prostata)", där Västerås sjukhus rankas till plats 25 av 52.

Det bästa medelstora sjukhuset i Sverige anses Västerviks sjukhus vara, medan Oskarshamns sjukhus placeras på första plats i kategorin "mindre sjukhus". Bland universitetssjukhuset rankas Norrlands universitetssjukhus som det bästa.

Du kan titta på respektive sjukhus ranking i Dagens Medicins databas här.