Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så registreras blixtar

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

En dag i förra veckan satt jag hemma i lägenheten i Sundsvall och spelade poker på nätet. Det var ganska fint väder ute men man såg hur det började dra in moln söderifrån och efter ett tag hördes ett dovt muller i fjärran.

Härligt med lite åska tänkte jag och gick in på SMHI:s hemsida för att kolla på radarbilden och se om åskan var på väg mot mig. Där såg jag en klump med kraftiga regnskurar och en massa blixtregistreringar som uppenbarligen hade siktet inställt på Sundsvall. Och mycket riktigt, efter ett tag drog ovädret in med kraftig åska och skyfallsliknade regn.

När det passerat kunde man se på radarbilden att skurarna började försvagas och blixtregistreringarna blev allt färre och till slut dog ovädret ut.

För att registrera blixtar använder SMHI ett blixtlokaliseringssystem som består av ett internationellt nät av blixtlokaliseringsstationer, varav tio stycken finns i Sverige. Det är ett slags antenner som känner av de kraftiga elektromagnetiska pulser som uppstår i samband med blixturladdningar. Genom att mäta tidsskillnaden med vilka pulsen når respektive station kan man bestämma läget av en blixt med en noggrannhet på några få km. Blixtlokaliseringen ger viktig information till prognostjänsten när det gäller att bedöma risken för åska de närmsta timmarna.