Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så rör sig västeråsarna i centrum

Nu vet vi hur vi rör oss i stan – och när. 

Resultaten blev inte riktigt som väntat. 

– Vad man kan säga nu är väl att mer folk än vi trodde rör sig på Stora gatan och Kopparbergsvägen. Men än så länge har vi inte ett färdigt material, säger Maria Fors, vd för Citysamverkan.

Västerås är pilotprojekt när Svenska Bumbee, som företaget heter, använder sin mätmetod utomhus. Tidigare har tekniken mest använts inne i köpcentra och liknande. Den går ut på att fånga upp signaler från smarta telefoner och på det viset mäta var och hur folk rör sig.

Men det dröjer en bit in på nästa år innan detaljerna från de 265 miljoner observationer som gjorts via 29 mätdosor i city har analyserats. Mätningarna ska vara helt anonyma, men Datainspektionen har ändå reagerat och kommer hit i januari för att titta på projektet. Ett utlåtande väntas i april.

– Vi kommer självklart att följa Datainspektionens beslut, säger Maria Fors.

Hon har själv en uppfattning om hur mycket folk som rört sig i julhandeln, att det är mer än det brukar vara. Men innan man har jämfört över flera år kan hon inte veta.

– Men i åtta år har jag stått på scenen när vi haft luciafirande och i år var det dubbelt så mycket folk som det brukar.

Hon tror att den nya julbelysningen kan ha haft betydelse:

–Det estetiska har betydelse för att man ska trivas.