Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så såg vården ut när mormor var ung – medicinhistoriskt museum i gamla lasarettet

Landshövdingen höll tal och inbjudna gäster minglade genom rummen när Vårdmuseet invigdes på tisdagseftermiddagen. I källarplanet i en av gamla lasarettets flyglar har nu gamla vård- och apoteksmiljöer flyttat in.

Kika in i Västerås nya Vårdmuseum

Landshövding Minoo Ahktarsand gratulerade föreningen till ett fantastiskt museum när hon i går eftermiddag invigningstalade och förklarade museet öppet.

Och det går inte att ta miste på att Margarethe Bylander och Olof Wennhall, två av medlemmarna från Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia, är stolta över att Vårdmuseet nu är så pass klart att det går att slå upp portarna.

– Det är inte helt färdigt, och det är nog inte meningen att det någonsin ska bli det heller. Ett museum ska väl ständigt kunna förändras och växa, men nu har vi kommit så långt att vi vill öppna det för allmänheten, säger Olof Wennhall, ordförande i föreningen.

Margarethe Bylander har varit ansvarig för uppbyggnaden och hon har mycket spännande att berätta om alla miljöer. I de olika rummen har bland annat gamla tiders vårdavdelningar, apotek och en operationssal ställts iordning. Det finns till och med en dopfunt och en något annorlunda dopklänning i anslutning till BB-avdelningen.

– Det var ganska vanligt att man döpte barnen redan på sjukhuset, men det förekom även nöddop då man inte ens tog upp barnen ur sängen. Därför har klänningen inget bakstycke utan man lade det bara över barnet, berättar Margarethe och vänder på klänningen.

Museet innehåller en blandad kompott av föremål och miljöer. Mycket kommer från doktor Åke Bomans tidiga utställning "Sot och Bot" och från det museum som vårdläraren Maj-Britt Johansson gjorde i ordning i gamla vårdgymnasiets källare. Båda stängdes dock och föremålen magasinerades.

– Och de senaste 15–20 åren har vi inte haft någonstans att visa upp dem, säger Olof Wennhall.

Jobbet med att renovera och inreda det totalt 350 kvadratmeter stora museet har pågått i ett och ett halvt år. Nu finns där föremål från slutet av 1700-talet och framåt.

– Och det är inte bara från Västerås utan det är ett museum med föremål även från sjukhusen i Sala och Köping, säger Margarethe Bylander.

Olof Wennhall är själv läkare på ögonkliniken i Västerås och tycker att vårdhistoria är ett kollosalt intressant ämne. Och att det säkert kommer att locka många fler än vårdpersonal och de som har jobbat inom vården.

– Inte minst är det viktigt att få perspektiv. Utvecklingen går jättesnabbt, men det var inte så jättelänge sedan man fick nöja sig med mycket mindre. Inte minst inom ögonsjukvården, där jag är verksam, har det varit en fascinerande utveckling.

Föreningen hyr lokalerna för en symbolisk summa av landstinget, och får även hjälp med en del praktiska sysslor som städning och ombyggnationer. I övrigt har de fått ett bidrag på 75 000 kronor från Riksantikvarieämbetet.

– Vi kommer att göra en ny ansökan till dem, sedan får vi ett bidrag från kommunen på lite drygt 9 000 kronor om året, säger Margarethe.

I övrigt sköter Medicinhistoriska Sällskapets medlemmar driften av museet.

Fram till fredag blir det öppet hus med fri entré, sedan kommer man förmodligen att behöva boka tid för att få se samlingarna, och då tas det också ut en avgift. Öppettider och adressen finns på föreningens hemsida på nätet.