Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så semestrar du med husdjur

Det är mycket att tänka på om man vill ta med sig djuret på semester, oavsett om det är inrikes eller utrikes. Men visst blir det betydligt mer att tänka på om man vill resa utomlands.

Annons

Utomlands är i dessa sammanhang inte alls samma sak, beroenden på var man skall ta med sig Fido eller Misse ser kraven väldigt olika ut. Men vi siktar in oss på resor inom Norden och EU.

Hundar och katter som reser mellan länder ska vara identitetsmärkta med en klart läslig permanent tatuering eller ett mikrochip. Det är veterinärer som märker djuret och utfärdar djurets pass – för ett sånt måste även resande djur ha. I passet skriver veterinären in vilka vaccinationer och behandlingar som gjorts. Enklast är det att ta med sig sitt djur till Norge. Då behöver man inte göra ett enda dugg, mer än att lasta in djuret och se till att det har det bra.

Både hundar och katter måste vaccineras mot rabies. Grundvaccination kan göras då djuret är minst tre månader. Vaccinerar djuret tidigare är ingen idé – då är vaccinationen inte giltig för resa. En veterinär måste också ta ett blodprov för att kontrollera att djuret har bildat antikroppar mot rabies.

Men vissa individer hos både hund och katt har svårare att bilda antikroppar. Till exempel de som är under ett år gamla, stora hundar och hundar eller katt som nyligen varit sjuka. Det kan gå att vaccinera igen och att djuret då bildar antikroppar, men ibland går inte heller det – och då måste kelgrisen stanna hemma…

Vaccinera även djuret mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag. Det kan rädda livet kissen eller jycken.

Innan du tar in en hund eller katt i Sverige måste du se till att avmaska djuret mot dvärgbandmask. Dvärgbandmasken är en Inälvsparasit som inte finns i Sverige i dag och avmaskiningen är ett sätt att minska risken att den etableras i Sverige.

Vid direkt införsel av hund och katt från Finland, Storbritannien, Irland och Malta krävs inte avmaskning mot dvärgbandmask.

Kom ihåg att alla inte älskar djur och att de inte är tillåtna överallt. Skall du flyga, åka tåg eller bo på hotell kolla av redan vid bokningen att djur är tillåtna för att slippa krångel i sista sekund.

Är du osäker eller behöva veta mer om någonting så vänd dig till din veterinär.