Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser brotten mot äldre ut

100 brott mot pensionärer på tio månader. Nu satsar polisen på förebyggande arbete.

Någon ökning av äldrebrott har dock inte skett – så här ser statistiken ut.

- Många äldre känner en ogrundad otrygghet, därav satsningen, säger Per Wideberg, tillförordnad närpolischef i Västerås.

Av de 100 brott som skett i stan har 40 skett i äldreboenden, 36 i den egna bostaden och 24 brott utomhus. Pensionärerna har främst blivit utsatta för stöldbrott – pengar, smycken och kontokort har försvunnit.

- Många äldre har oftast en annan syn på människor i allmänhet. De tror gott om alla, och är därför inte lika misstänksamma. De drar sig inte för att släppa in obekanta.

Enligt polisen kan mycket göras i det förebyggande arbetet. Bland annat ska polisvolontärerna i Västerås, Hallstahammar och Surahammar utbildas och hjälpa till med informationsarbetet.

- De kommer bland annat besöka några äldreboenden, säger Per Wideberg.

Äldre personer tillhör dock inte riskgruppen för att råka ut för brott – något som polisen är noga med att understryka. Riskgruppen är unga män i åldern 18-25 år, och som är ute på stan fredag- och lördagskvällar.

Bli inte lurad

Under falska förespeglingar brukar okända besökare lura sig in hos äldre genom att:

*påstå att de vill sälja mattor eller dukar

*kontrollera varmvattnet

*låna papper eller penna för att skriva ett meddelande till grannen som inte är hemma

*extrabesök från hemtjänsten

*säga sig behöva koden till bankkortet för att förhindra stöld.

Källa: Polisen