Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser unga på sin hembygd

Unga från norr till söder har funderat över vad hembygden betyder för dem. Fotografier och tankar har samlats i den utställning som nu har nått Västerås.

Idén till utställningen kommer från Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson som har rest runt och intervjuat unga och fotograferat deras hemmiljöer och favoritplatser.

– När de först fick frågan vad hembygd är för dem svarade de gamla saker, spinnrockar och dammigt, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Men när de fortsatte att fundera över platsen där de bor var det andra saker som kom upp.

– Det som överraskade var att många är väldigt kära i sin hembygd. Även om de tänker resa eller flytta för att jobba vill många komma hem igen, till gatorna de känner igen, till familjen och tryggheten, fortsätter hon.

Totalt har de intervjuat, fotograferat och filmat 116 unga med olika bakgrund, och förutsättningar. En av dem som filmats är västerås- aren Pontus Degréus.

Dessutom har 750 unga mellan 15 och 23 bidragit med egna bilder, skrivit om sin hembygd, sina grannar och fredagskvällar.

– En karaktär som återkommer som granne är Bosse Rabattpolis, fast han dyker upp i lite olika skepnader, säger Jerker Andersson.

”Hembygd – någonstans Sverige” visas från lördag till och med 29 maj. Det är ett samarbete med Hembygdsförbundet som firar 100-årsjubileum . Två föreläsningar ges under våren.

Utställningenpå länsmuseet invigs i morgon, lördag den 2 april, klockan 13 och finns sedan kvar till den 29 maj.