Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska dödsolyckorna halveras

I takt med att antalet motorcyklar och mopeder ökar i trafiken har även de allvarliga olyckorna blivit fler. I Västmanlands län omkommer cirka 7 mc-förare och 53 skadas allvarligt per år.

Trafikverket har nu tagit fram en plan för att lösa problemet tillsammans med Rikspolisstyrelsen och en rad branschorganisationer.

Motsvarande siffror för mopedister är 2 omkomna och 54 allvarligt skadade, enligt siffror från Trafikverket.

I Sverige omkommer cirka 50 mc-förare och cirka 350 skadas allvarligt per år. Under de senaste tio åren har dessa siffror stadigt ökat och nu har Rikpolisstyrelsen och Trafikverket tillsammans en rad branschorganisationer tagit fram en plan.

Målet är att halvera antalet omkomna mc-förare och mopedister, samt minska antalet allvarligt skadade med 25 procent. Förhoppningen är att målet ska vara uppfyllt 2020.

I planen visar man på olika områden där förbättringar krävs. Gemensamt för både mc- och mopedolyckor är att hastigheten ofta är för hög.

I samband med dödsolyckorna håller sig endast 4 av 10 mc-förare inom hastighetsbegränsningen. Och i hälften av alla dödsolyckor med mopeder är fordonet trimmat, visar Trafikverkets studier.

Ett annat viktigt område för att minska skadorna hos de tvåhjuliga förarna är utrustningen. Många förare slarvar med hjälm och har inte rätt skyddsutrustning.

Genom samarbete hoppas de inblandade myndigheterna och organisationerna kunna genomföra insatser på både lokal, regional och nationell nivå. Förhoppningen är att det här arbetet ska underlätta kontakten med förarna. Planen kommer också årligen utvärderas och utvecklas från år till år, uppger Trafikverket.