Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska fler unga i Hallsta få jobb

Hallstahammars kommun har kommit överens med Arbetsförmedlingen om att erbjuda arbetssökande ungdomar 50 platser för arbetsträning.

Tanken med arbetsträningen är att ungdomar 20-25 år hjälps in i arbetslivet.

– Det handlar om att effektivisera jobbsökandet. Det finns ett antal ungdomar som inte har allt med sig från gymnasieskolan eller den utbildningen de har gått. Personer som kanske inte riktigt har det som arbetsgivaren efterfrågar och därför behöver extra stöd, säger Martti Wäyrynen, chef på arbetsförmedlingen i Hallstahammar.

Arbetsträningen handlar bland annat om att hjälpa ungdomarna hitta en praktikplats eller finslipa cv:n. Tanken är att de som ingår i arbetsträningen får mer kontakt med platsförmedlarna än de vanligtvis hinner med. Vad det är för arbetsträningplatser som kommunen erbjuder är ännu oklart.

– Men vi kommer samverka med näringslivet och ta fram platser utifrån ungdomarnas behov. Det handlar inte bara om att de ska sättas i sysselsättning, utan även om att platsernas motsvarar deras önskemål så långt det är möjligt, säger Martti Wäyrynen.

Målet är att minst 25 procent av ungdomarna sätts i arbete senast tre månader efter avslutad arbetsträning. Arbetstträningstiden anpassas efter varje person, men får inte överstiga sex månader. I dag är det omkring tio ungdomar som är aktuella för arbetsträningen som pågått i ungefär en vecka.

–Vi har inga resultat än så länge. Vi får väl se framåt september-oktober, då kanske man ser lite. Nu är det sommar och semesterttider, säger Martti Wäyrynen.