Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska polisen få fatt på langarna

Snart midsommar – en dag när nubbe dricks. Även bland minderåriga. Här är polisens plan för att stoppa langarna.

Kronobergsmodellen kommer att användas även under midsommar för att stoppa drickandet. Dricker unga alkohol kommer den att hällas ut, föräldrarna kontaktas och – ett förhör på polisstationen kommer att hållas.

– Ett av våra mål med den här metodiken är att få reda på var ungdomarna fått alkoholen ifrån. Så det hålls ett efterföljande förhör på polisstationen där vi försöker få reda på vem som har langat till dem, säger Anders Hedström, tf. närpolischef.

Det lades ned stora insatser runt skolavslutningarna för att torrlägga skolungdomarnas festande. Ett jobb som enligt polisen gav utdelning. Inga våldsbrott rapporterades under studentnatten.

– Vi gör det här för att motverka att någon blir utsatt för brott men också att någon begår ett brott. Vi har ett samarbete med Västerås stad om ungdomars attityd till alkohol och ville bland annat att det inte skulle finnas alkohol på studentflaken. Men vi såg ju hur det gick…

Starköl, vin och sprit tas i beslag även för den som fyllt 19 år. Ett omdiskuterat inslag på vlt.se tidigare. Och även om det är en 20-åring som köpt öl till sin 19-åriga kompis räknas det juridiskt på samma sätt som den organiserade langningen.

– Det räknas som samma typ av brott, men det är självklart framförallt storlangarna vi är ute efter.