Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skrev VLT om Estonia

Torsdagen den 29 september hade VLT ett helt uppslag fullt av rapporter om Estonia.

VLT var på plats i Stockholm den 29 september och mötte några av de överlevande från Estonia. Rolf Sörman från Stockholm berättar att han sprang ut på däck med fyra kamrater när båten började kantra. När han inte hittade några livbåtar bestämde han och en kvinnlig kollega sig för att hoppa i vattnet.

-Det ploppade hela tiden upp saker i vattnet. Jag simmade ikapp en flotte som jag hängde på, berättade han.

Enligt artiklarna fanns minst 14 västeråsare med på färjan. I alla fall hade så många bokats via företaget Surahammars trafik. VLT:s reportrar berättar om en stad i sorg. Alla pratar om olyckan, och många verkar känna någon anhörig eller någon som var ombord på båten.

”Löpsedlarna och ofattbarheten hänger som ett sorgedok över Västerås” skrev VLT:s Ann Lystedt.

Thomas Delham, helikopterpilot från Västerås, menade att fler hade gått att rädda, om fler än två helikoptrar hade satts in.

-Det var ett gytter av båtar och bojar. Man såg folk i livbåtar och flytvästar överallt. Det var overkligt. Man tänkte att det inte kan vara sant, sade han.

Krisgruppen på Centrallasarettet fick ta emot ett 50-tal samtal under dagen efter olyckan.

-I början var personerna som ringde hysteriska och mycket chockade, förklarade Inga-Lill Persson, en av tolv kuratorer i krisgruppen.

VLT berättar också om de unga kvinnorna som hade åkt med Estonia en dryg vecka före olyckan. Och om skolklassen som skulle ha åkt med på båten, men som bokade av sin resa i sista stund.