Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så skyddar du dig på nätet

IT-säkerhetsexperten Viiveke Fåk tipsar om hur du håller lurendrejarna borta från din inkorg.

200 000 lösenord och kontouppgifter har läckt ut från olika svenska sajter. Attacken är en av de största någonsin i Sverige. Nu uppmanar experterna personer som tror att de har drabbats att byta lösenord omedelbart.

Viiveke Fåk är professor i informationsteori på Linköpings universitet och en av Sveriges främsta experter på IT-säkerhet.

Hon säger att det är viktigt att använda särskilda lösenord för viktiga sajter.

- Ett standardråd är att aldrig använda samma lösenord på känsliga sajter som på allmänna. Du kan inte lita på alla sajter.

Vad ska man tänka på när man väljer lösenord?

- Det ska vara så långt att det inte är enkelt att gissa. Man ska ha varierade tecken, och så vidare, men det viktigaste är att det finns tillräckligt många varianter att gissa på.

Hellre bara bokstäver och tio tecken långt än massor av specialtecken och bara sex tecken. Och självklart ska man inte välja något som står i ett lexikon, inga riktiga ord eller namn.

Enligt Viiveke Fåk finns det två enkla sätt att "hacka" ett lösenord. Dels genom att gissa rakt av på vanliga lösenord, dels genom att använda sig av ett rättstavningslexikon som gör saken automatiskt. Det förutsätter att sidan inte har någon inbyggd spärr.

- Många använder fortfarande standardlösenord, som "secret" till exempel.

Vilka brukar ligga bakom sådana här attacker?

- I regel är det folk med hobbyagendor, de kan vara ute efter att visa hur klantigt företag sköter din säkerhet. Och så kan det vara sådana som är ute efter att göra något mer fult.

För en vanlig privatperson, hur stort problem är det att ha samma lösenord till flera sidor?

- Det kan vara väldigt allvarligt. Många har samma lösenord till sin Facebook och till sajter med ekonomiska transaktioner eller jobbet. Man tänker inte alltid på att man har känsliga saker förrän det väl händer något.

Varför tror du att folk väljer så enkla lösenord?

- Därför att lösenord är ett klumpigt system. Du kan ju tänka dig själv, om man skulle följa alla råd fullt ut, hur många lösenord skulle man inte ha då?

Och så ska de dessutom bytas, kommas ihåg och skrivas ner. Det är inget bra grundsystem, men det är det som alla använder.