Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stoppar du åksjukan

Nu är det återigen semestertider och många förväntansfulla svenskar sätter sig bilen för avfärd mot sommaridyllen.

Men för vissa förbyts förväntningarna snabbt mot förskräckelse när barnen börjar kräkas i bilen.

- Åksjuka beror, som man säger på fikonspråk, på ett sensoriskt fel. Det vill säga att de organ som vi har för att rapportera hur vi rör oss i förhållande till omgivningen rapporterar olika saker, säger Måns Magnusson professor och expert på balanssjukdomar.

Man måste inte själv röra på sig för att bli åksjuk, det kan räcka med att titta på stora rörliga föremål för att bli illamående.

Alla människor som har ett fungerande balansorgan kan drabbas av åksjuka. Man räknar med att tre procent av befolkningen är kroniskt åksjuka. De kroniskt åksjuka kan bli illamående bara av att färdas genom en kurva. Döva människor som saknar inneröra blir däremot inte åksjuka överhuvudtaget.

- Det upptäckte man på 1800 talet när en fransk dövskola skulle ta båten över engelska kanalen. Alla på båten blev sjösjuka förutom eleverna från dövklassen, säger Måns Magnusson.

Vetenskapen är inte helt säker på varför man kräks när man blir åksjuk.

- En teori är att eftersom det uppstår ett sensoriskt fel så tolkar kroppen det som att man har blivit förgiftad och gör sig därför av med maginnehållet.

Barn i åldrarna två till tolv år är mest benägna att kräkas av åksjuka, det beror på att balansorganet är som känsligast i den åldern. Det finns mediciner mot åksjuka att tillgå. Men även om man inte vill stoppa i sig mediciner för klara bilresan så finns det många knep för att slippa illamåendet.

Rikard Berglin

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]