Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker politikerna om balkongrökning

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Balkongrökning förpestar tillvaron för läsarna Eva Norberg och Bo Pettersson. De lokala partierna ger sin syn på problemet.

Eva Norberg tar upp balkongrökning som sin valfråga. Eva skriver i sitt sms till VLT:

”I fem år har det varit rökförbud på restauranger med mera, varför inte på balkonger? Kan ej vara där, inte vädra. Det är instängt. Denna heta sommar har varit jobbig, inne blir man kokt och på balkongen rökt.

Är lungsjuk och kan inte vistas där. Vill ha en rökfri miljö även hemma.”

Bo Pettersson sms:ar också i samma ämne: ”Vill vara på balkongen ibland, nu är det omöjligt, som en dimma.”

Vad svarar då partierna? Alla säger att  de förstår bekymren, men förbud? Nej.

Restauranger är en offentlig miljö, men balkongen är privat, hör till bostaden.

Anna Maria A Romlid, Vänsterpartiet: ”Lagstiftning löser inte alla problem. Vi vädjar till människors hyfs och omsorg till varandra.”

Ulla Persson, Socialdemokraterna: ”I första hand bör man prata med de rökande grannarna om problemet och uppmana dem att visa hänsyn. Hjälper inte detta bör fastighetsägaren vidtalas.”

Roger Haddad, Folkpartiet: ”Fastighetsägarna, privata såväl som kommunala, har ett stort ansvar att se till att boende, oavsett om de är rökare eller inte, trivs i sin bostad. Det kan ske genom att man inför rutiner eller har möten där man kommer överens om en lösning.”

Elisabeth Unell, Moderaterna: ”Det finns flera exempel i Sverige där fastighetsägarna förbjuder rökning på till exempel balkonger. Bästa sättet är dock att prata med grannen och försöka lösa frågan gemensamt i fastigheten, grannar emellan.”

Andreas Porswald, Miljöpartiet, avviker från övriga partier:

”Vi anser att en översyn behöver göras av lagstiftningen för att säkerställa rätten för boende att bo utan ofrivilligt rökintrång i bostaden. Vi har inte tagit ställning

i partiet om förbud eller om det räcker med en ändrad lagstiftning.”

Slutsats: Ett förbud som beslutas på politisk väg dröjer. Partierna vet också att för många medborgare är balkongen en del av bostaden, där vill man kunna känna sig fri att ta en cigg. Men allt fler hyresvärdar inför förbud mot rökning inomhus och på balkonger i nya hus.

Växjöhem är ett exempel. Kommunägda Bostadsbolaget i Göteborg har rökfritt

i hälften av all nyproduktion. Piteå har rökförbud på alla kommunbalkonger.

Mimer i Västerås, då? Eva Favaro, marknadschef, svarar: ”Det är en svår fråga.

Vi kommer att kontakta andra företag, som infört rökförbud, för att få ta del av deras erfarenheter.”

Läsarfrågan

Denna spalt är öppen för dig som vill ta upp en fråga som partierna glömt bort. Sms:a mig din valfråga på 0706-801629 eller mejla till [email protected]

Du frågar, VLT tar in svaren.