Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så upptäckte försäkringsbolaget att Johanna Möller ljög – GW:s mord tar upp sommarstugemorden

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

När Johanna Möllers make dog i augusti 2015 gav hon försäkringsbolaget så dåliga vibbar att de direkt misstänkte att det låg ett brott bakom dödsfallet.
Hade polisen reagerat på samma sätt och påbörjat en brottsutredning kring makens död, hade hon aldrig vågat försöka mörda sina föräldrar året därpå, menar Leif GW Persson.

Under två avsnitt tar Leif GW Persson upp sommarstugemorden i sin serie "GW:s mord". Den första delen sänds på tisdagskvällen klockan 21 på TV4 och på TV4 Play. Vi får då veta mer om Johanna Möllers hemliga liv som bland annat sexarbetare.

– Man brukar säga att varje människa lever tre liv: ett privat, ett offentligt och ett hemligt liv. Det vill jag påstå att Johanna Möllers hemliga liv tar sig tidigt ganska uppseendeväckande former, säger Leif GW Persson i programmet.

Därför väckte makens död misstankar hos försäkringsbolaget

Avsnittet behandlar Johanna Möllers uppväxt, karriär och relationer. Hon har varit gift tre gånger. Hennes senaste make, Aki Paasila, hittades drunknad vid hennes föräldrars sommarstuga i Arboga i augusti 2015.

Dödsfallet väckte genast misstankar hos försäkringsbolaget IF. Det berättar bolagets utredningschef, Anders Lindstrand:

– Dödsfallet hade inträffat nära inpå att försäkringen var tecknad.

Några dagar efter att maken dött kontaktade Johanna Möller IF eftersom hon ville ha ut försäkringspengarna. Att en sörjande änka så snart hörde av sig var mycket ovanligt – och var bara en av flera märkliga omständigheter.

– Vi konstaterade att det fanns tveksamheter i hur försäkringen var tecknad. Den var tecknad via nätet från en IP-adress i Eskilstuna, trots att mannen befann sig långt därifrån. Han var vid sin arbetsplats i Stockholm. Vi kunde också genom att prata med anhöriga ta reda på att han inte hade någon vilja att ha en försäkring, säger Anders Lindström.

Ljög för sina föräldrar – sade att maken dött i en arbetsplatsolycka

I samtal med Johanna Möller och anhöriga, visade det sig också att Johanna Möller hade ljugit om hur maken dött för sina föräldrar.

– Hon har sagt att han omkommit i en arbetsplatsolycka.

Därtill hade mannen tidigare berättat för sina anhöriga att han trodde att Johanna Möller försökte ta livet av honom. Ytterligare en märklig omständighet, är att paret hade avslutat sin relation då mannen drunknade. Han hade begärt skilsmässa men Johanna Möller vägrade att skriva under pappren.

Försäkringsbolagets beslut att ogiltigförklara försäkringen togs inte väl emot av Johanna Möller, som genast överklagade. Hennes sätt att formulera sig i överklagan fick nackhåren att resa sig på utredningschefen Anders Lindstrand:

– Hon skriver 'nu när obduktionen inte gav något är det bara för er att betala ut pengarna', berättar han.

Leif GW Persson framför i programmet att han hade önskat att polisen reagerade på samma sätt som försäkringbolaget. Om ett brottsutredning hade startat kring makens död, hade hon aldrig vågat genomföra attacken på sina föräldrar 2016.

– Det är i en polisiär mening mycket sorgesamt och får mycket tragiska konsekvenser, säger han.