Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så var grundtanken med granskningen

Replik till advokat Martin Beskow med anledning av insändaren ”Gammal villkorlig dom ska inte stoppa anställning”, VLT den 28 januari.

VLT har under de senaste månaderna granskat den kommunala hemtjänsten i Västerås, såväl som de privata utförare som upphandlats av kommunen. Granskningen ledde till att en verksamhetschef vid företaget Attendo, fick lämna sin tjänst efter att det uppdagats att hon tidigare dömts för grov stöld, stöld och urkundsförfalskning.

Diskussionen efter granskningen har kommit att handla om huruvida en person för alltid är dömd och aldrig kan anses ha sonat sitt brott, något som Martin Beskow också är inne på. Det är dock inte den frågeställningen som var grundtanken eller syftet med granskningen.

Granskningen visade att kommunen inte begär belastningsregisterutdrag för personer som söker anställning inom hemtjänsten. Vidare visade granskningen att Attendo, som säger sig begära utdrag och som dessutom enligt egen utsago inte anställer folk som tidigare dömts, i det här fallet ändå gjort detta. Brott som nämndes där Attendo ”drog sin gräns” var bland annat just stöld.

Gällande den tidigare verksamhetschefen på Attendo, dömdes hon till två års och sex månaders fängelse för bland annat flera fall av grov stöld. Hovrätten sänkte senare påföljden till ett år och sex månaders fängelse. Vi uppmärksammade detta eftersom kvinnan senare fick en tjänst som verksamhetschef hos ett företag som självt säger att det inte anställer personer som dömts för stöld.

Daniel Nordström

chefredaktör och ansvarig utgivare

Mikaela Lundblad

reporter

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare