Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saboterade fartkameror

På tisdagsförmiddagen upptäcktes att någon sprayat vit färg över linserna på tre hastighetskameror på riksväg 56 söder om Sala.

Det var kamerorna i södergående riktning mot Västerås som blev sprayade. Samtliga står mellan Sala och Grällsta.

En anmälan om skadegörelse upprättades och Svevias vägvakt Peter Enterkrans skickades ut för att tvätta de sprayade kameralinserna så att de skulle kunna fotografera igen.

Han berättar att det inte hör till vanligheterna att folk försöker sabotera fartkameror genom att spraya kameralinsen med färg. Men att när det väl händer så är det  landsvägskamerorna runt Västerås som utsätts, kamerorna som är placerade inne i Västerås har aldrig blivit spraymålade.

–Hastighetskamerorna på riksväg 56 mot Kvicksund har blivit sprayade många gånger men det var längesedan. Det här är nog den första sprayningen på ett år i Västeråsområdet, säger Peter Enterkrans.

Peter Enterkrans är ansvarig för att åka runt och kontrollera hastighetskamerorna i Västeråsområdet.

–Jag kontrollerar alla kameror minst en gång i veckan. Det är väl tio, elva stycken i och runt Västerås, säger han.

Det kan vara ren skadegörelse men sabotörerna kan också måla över linserna i syfte att inte behöva hålla hastighetsbegränsningarna. Peter Enterkrans berättar dock att sabotörerna ofta glömmer något.

–Förut har de målat med svart färg, det känns lite meningslöst eftersom ingen ser om det är sprayat och de kan inte heller se om jag varit där och tvättat bort färgen, säger han.

Strax efter lunch var alla hastighetskameror sanerade och åter i drift.