Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Såg du ovanliga morgonhimlen? – Kan vara sot från Portugal

En ovanligt mörk morgonhimmel som gick över i gulaktig gryning över Stockholm. Det har många medier rapporterat om på tisdagen.
– Det kan vara sotpartiklar från skogsbränderna i Portugal, spekulerar Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

På tisdagsmorgonen rapporterade många medier om en ovanlig himmel över Stockholmsområdet.

– Det har nog inte synts i hela Sverige, men det kan sträcka sig mot Västmanland. Om det handlar om partiklar i luften så är det nog främst Götaland och Svealand som sett det, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Många ska ha reagerat på att tisdagsmorgonen var extra mörk och sen sprack upp i en gryning med uppseendeväckande färger.

– Kanske att det ser lite speciellt ut. Det visar sig som lite gulaktigare moln, säger Christoffer Hallgren när han sticker ut huvudet genom fönstret på kontoret i Sollentuna utanför Stockholm.

Vad det beror på tittade meterologerna närmare på först när samtalen började komma in.

– Jag vet inte riktigt vad det här kan bero på. Vind som legat på från sydvästra Europa skulle kunna betyda att det är sotpartiklar från skogsbränderna i Portugal, säger Christoffer Hallgren.

Flera medier spekulerar i om det kan vara orkanen Ophelia som i går drog över Storbritannien som dragit med partiklar.

– Ophelia drog med sig sandpartiklar från Sahara som kan göra himlen lite rödaktig. Men jag vet inte. Det borde inte hunnit hit, säger Hallgren.

Att morgonen upplevs som extra mörk tror han framför allt beror på kontrasten mot gårdagens solskenshimmel.

– Det var en molnig morgon. Hade inte folk ringt hade vi nog inte funderat så mycket på det här. Men det är klart intressant så vi började kika lite, säger Hallgren.

Christoffer Hallgren säger att den här typen av fenomen dyker upp ibland.

– Efter skogsbranden i Sala pratade man om att det var mycket partiklar i luften. Ibland ser vi att det händer vid skörd och sådd i lantbruket men då är det mycket lokalt, säger Hallgren.

Han påpekar att det är mycket oklart varför människor nu upplever att morgonhimlen varit mycket ovanlig. Om det handlar om partiklar finns de troligtvis så högt upp att gemene man inte märker det.