Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: 7/4 2017 förblir ett mörkt datum

Mardrömmen slog till

En lastbil som kört in människor och Åhléns i Stockholm City.

Sveriges Radios Ekot var snabbt på plats och meddelande att tre personer är döda. Chockade människor har rusat runt och försökt livrädda medmänniskor. Vårluften fylldes med rök. Delar av tunnelbanenätet och Riksdagens spärrades snabbt av, och telefonnätet slogs ut efter ett tag. Många som jobbar på kontoren i närheten beordrades att inte lämna lokalerna. Oroade människor sms:ade anhöriga. En del kommer nås av det värsta tänkbara beskedet.

Har Sverige utsatts för ett terrordåd? Förvirringen var initialt total, som det alltid är när liknande saker sker. När Spendrups bekräftade att företagets lastbil kapades tidigare under dagen förstärktes misstankarna om att det förmodligen är ett medvetet dåd. Dessutom kom uppgifter om skottlossning i en annan del av Stockholms innerstad, som polisen inte omgående bekräftade.

I skrivande stund är det inte bekräftat vilka eller vem som legat bakom dådet. Det vi däremot vet är att terrorsekten Islamiska staten tidigare har uppmanat till attacker med enkla medel som bil eller lastbil. Terrorexperter har varnat för fler dåd, med skjutvapen och fordon, i europeiska städer. Och mycket riktigt har vi tidigare sett lastbilsdåd i städer som Berlin och Nice.

Ändå är det inträffade svårgreppbart. Visserligen sprängde sig jihadisten Abdulwahab i luften i centrala Stockholm, inte långt från det aktuella dådet, mitt i julruschen 2010. Ett tekniskt fel gjorde att han inte fick med sig fler i döden. Men den här gången har även oskyldiga dött.

Länge kunde vi debatten om terror höra att våldsbejakande islamister visserligen är ett hot, men att de i Sverige inte dödat andra. Högerextremister har här som bekant tagit livet av fler. Andra har varnat för att det bara är en tidsfråga innan jihadister slår till. Fick de rätt? Det återstår att se.

Denna eftermiddag är Stockholm en stad i chock. Beväpnade poliser på gator och torg, döda och blödande människor på gatorna, är inte vad vi är vana vid att se. Tyvärr är det en verklighet också för Sverige. Den 7:e april 2017 blir, vem eller vilka som än begått dådet, en mörk dag i Sveriges historia.