Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Alliansens principlöshet har bäddat för galenskaperna

Akademiker pressas att kvotera kurslitteratur

Är borgerliga politiker för fega mot genusaktivister och andra kvoteringsivrare?

Tidskriften Axess chefredaktör PJ Anders Linder uppmanar borgerligheten och allianspartierna att "Sluta ducka för aktivisterna". Inlägget handlar om Nationella sekretariatet för genusforskning som fått i uppdrag att "jämställdhetsintegrera" landets högskolor och universitet.

Det innebär bland annat att verksamheten ska ha minst 40 procents representation av vardera kön. Även "justeringar" av utbildningarnas innehåll tillämpas, och lärarnas arbetssätt, kurslitteratur och i princip allt ska marineras i "normkritik".

När Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi för en tid sedan kritiserade sekretariatet nämnde han att Erik Ringmar, lektor på statsvetenskapliga institutionen i Lund, fick kritik för att inte vilja ta in queerfeministen Judith Butler på litteraturlistan till en kurs. Texter av en nutida genusvetare som Butler hade helt enkelt inte med kursen i fråga, om fascismen i slutet av 1800-talet, att göra. Trots det pressades lektorn i fråga.

"En central myndighet får i uppdrag att uppfostra vad som borde vara fria akademier", som PJ Anders Linder skriver. Han påminner även om att de borgerliga i alliansregeringen avstod från "konflikter med den här sortens aktivism och politisering".

Jag skulle säga att det inte bara har duckats.

En och annan alliansväljare satte nog kaffet i halsen den januaridag 2010 då Moderaternas dåvarande partisekreterare Per Schlingmann för Ekot förklarade partiets nya hållning om kvotering till bolagsstyrelser: "vi ser detta som en av Sveriges stora tillväxtpotentialer".

Dåvarande finansminister Anders Borg hängde på och tyckte att kvotering "absolut" var något att överväga. Att från politiken gå in och styra sammansättningen i bolagsstyrelser gick snabbt från att beskrivas som klåfingrigt och respektlöst mot äganderätten, till att kopplas till "tillväxtpotential".

Det ligger nära till hands att tolka Moderaternas plötsliga "insikter" som ett sätt att signalera att Moderaterna minsann var schyssta, moderna och trendmedvetna typer. Som om man behövde köpa vänsterns kvoteringsanalys för att vara för jämställdhet, eller ens för att vara feminist.

Principerna var frånvarande även när Centerpartiets Annie Lööf för några år sedan hyllade föreningen Rättviseförmedlingen, som räknar människor utifrån kön och om de hör till "vithetsnormen". Lööf skrev att föreningen "har betytt mycket" och bidragit till att "öka mångfalden".

Men Rättviseförmedlingen utgår från ytlig representation, det vill säga att jag skulle representeras av politiker som "bryter vithetsnormen", oavsett vad vi tycker i sak. Det är identitetspolitik, varken liberalt eller verklig mångfald. Låt gå för att rödgröna politiker hyllar Rättviseförmedlingen, men varför gör en liberal partiledare det?

Nu sitter vi med det Nationella sekretariatet för genusforskning, som pressar akademiker att kvotera in kurslitteratur, i knät. Alliansregeringen hade kunnat bromsa dessa galenskaper, men gav 2008 tvärtom sekretariatet i uppdrag att utveckla arbetet med "jämställdhetsintegrering". Det, och principlösa hyllningar av kvotering, var det vi fick.