Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Amatörerna i Miljöpartiet ska inte ansvara för arbetet mot extremism

Förtjänar ett friår som inte tar slut

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke kunde i söndagens "Agenda" inte tydligare visa sitt ointresse för frågan om våldsbejakande islamism. I dagarna har ministerns alla felaktigheter i SVT-intervjun, om hur Sverige hanterar de ungefär 150 personerna som återvänt efter sina resor till terrorgruppen IS, fått rättas.

Bah Kuhnke gav Umeå som ett gott exempel på en kommun som arbetar med avradikalisering, trots att kommunen inte haft något fall att hantera. Umeå har inte ens en handlingsplan. Och i Göteborg - ännu en kommun ministern lovordade - meddelar ansvarig tjänsteman att de inte haft kontakt med en enda hemvändare.

Statsminister Stefan Löfven medger att "det blev inte bra" om tv-inslaget. Löfven öppnar också upp för att flytta ansvaret för samordningen mot våldsbejakande extremism från demokratiministern. Det vore inte en dag för tidigt. Har Löfven inte tidigare sett faran med att lägga ansvaret i knät på ett parti som Miljöpartiet, bör han göra det nu.

Bah Kuhnkes tidigare ministerkollega och partikamrat Mehmet Kaplan jämförde jihadister med svenskarna som stred på finsk sida i Vinterkriget. Även Bah Kuhnkes utnämning av Anna Carlstedt till ny samordnare mot våldsbejakande extremism väcker frågor. Carlstedt var tidigare ordförande för Röda korset som hade i uppdrag att starta en hjälptelefon mot extremism för två år sedan. Trots flera miljoner kronor i stöd blev projektet en flopp. Carlstedt har tidigare arbetat ihop med Mehmet Kaplan i IOGT-NTO och har, likt Bah Kuhnke, en bakgrund i det etablerade föreningslivet. Vad hon kan om jihadism är däremot oklart.

Miljöpartiet har fått fria händer att missköta det viktiga arbetet med att få färre att ansluta sig till terrorsekter, och fler att lämna dem.

Addera till detta att Bah Kuhnke gett Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen), av alla tänkbara personer, uppdraget att utreda stödet till religiösa trossamfund. Samme Bjereld som ifrågasatte kritik mot att företrädare för exempelvis Islamiska förbundet bjudit in antisemiter.

Säkerhetspolisen har beskrivit den våldsbejakande islamismen som vårt största terrorhot. De vidrigheter som jihadister utsätter oskyldiga för kan inte ha undgått någon. Ändå har Miljöpartiet fått fria händer att missköta det viktiga arbetet med att få färre att ansluta sig till terrorsekter, och fler att lämna dem.

En som till skillnad mot demokratiministern kan ämnet är Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan. Han har briefat många makthavare i våra grannländer om det förebyggande arbetet, däribland Norges statsminister, Danmarks justitieminister och de nordiska justitieministrarna. Han har även varit rådgivare till nordiska ministerrådets satsning Nordic Safe Cities och lett arbetet med Köpenhamns handlingsplan. Någon inbjudan från Alice Bah Kuhnke har Ranstorp däremot aldrig fått. Här ges nämligen personer som saknar lämpliga meriter uppdrag, medan en svensk expert som anlitas av andra länder nonchaleras.

Stefan Löfven måste flytta ansvaret till en minister som vill utveckla arbetet mot extremism. Håll amatörer och sabotörer på behörigt avstånd.