Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Anspela inte på främlingsrädsla

Socialdemokraterna borde veta bättre

Politik i bild har slagkraft. Sverigedemokraterna visste det när partiet, strax innan det kom in i riksdagen 2010, släppte valfilmen med burkaklädda kvinnor som jagade en svensk kvinnlig pensionär. SD drog sig heller inte för att 2015 i en tunnelbanekampanj i Stockholm beskriva gatutiggare som "en röra" att be om ursäkt för.

Var gränsen för anständighet går är förstås en subjektiv bedömning. Bilden ovan från Socialdemokraterna säger ändå mycket om läget i svensk migrationspolitik. Pendeln svänger, och det i rask takt. Från "öppna våra hjärtan" (Fredrik Reinfeldt, 2014) och "i mitt Sverige bygger vi inga murar" (Stefan Löfven, 2015) kommer det numera politiska förslag i en mer restriktiv riktning stup i ett.

Det är inte fel av de etablerade partierna att försöka locka tillbaks besvikna väljare som har gått till SD. Jag har förståelse för att Moderaterna lägger om migrationspolitiken, och att Socialdemokraterna vill vinna tillbaks "LO-männen". Men migrationsfrågan förtjänar en saklig och värdig debatt. Det är lågt att, som nu Socialdemokraterna gör, utmåla invandrare som "säkerhetshot" eller några som förstör "den svenska modellen".

Så sent som i förra veckan sa Stefan Löfven följande: "Vi har lagt om flyktingpolitiken som blev ohållbar under de borgerliga åren". Det är en falsk historieskrivning. Det var först hösten 2015 regeringen lade om politiken och införde gräns- och ID-kontroller. Innan dess kunde man höra Stefan Löfven säga saker som: "För oss är det en tillgång att ha människor från olika länder och det är upp till oss att se till att det fungerar".

Att peka ut motståndarsidan som oansvariga öppna-gränserna-idealister, i stället för att yttra minsta lilla självkritik, ger säkert applåder i de egna leden. Frågan är hur trovärdigt det är.

Det är sant att många tidigare gjorde det väldigt lätt för sig i debatten om invandring och integration. Så fort någon tog upp problem, eller oroade sig över migrationspolitiken, kom anklagelser om "fiska i grumligt vatten" som ett brev på posten. Än i dag misstänkliggörs kvinnor i förorter som vittnar om hedersförtryck och ökad närvaro av religiösa fundamentalister. Den som oroar sig över en mer restriktiv invandringspolitik borde också oroa sig över att integrationspolitiken inte hanteras bättre. Det finns utan tvekan en läxa att göra.

Men rätt väg är inte att är inte att svänga 180 grader och anamma SD:s retorik och bildspråk. Det måste finnas vassare sätt att vinna tillbaks missnöjda väljare. Socialdemokraterna borde verkligen veta bättre än så här.