Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Är ”valfrihet” alltid barnets frihet?

Liberalerna är rätt ute om religiösa friskolor

Vad är liberalt att tycka om religiösa friskolor?

Frågan har inget givet svar. Somliga liberaler anser att konfessionella skolor är en självklar valfrihetsfråga och en del av religionsfriheten. Andra, undertecknad inkluderad, skulle helst se att vi inte hade religiösa friskolor alls. De olika åsikterna märks också i riksdagens båda liberala partier.

Centerpartiet hade nyligen stämma i Malmö, och i november håller Liberalerna sin kongress - eller landsmöte som partiet kallar det - i Västerås. I Malmö röstade centerpartisterna ner en motion av Västeråspolitikern Lars Kallsäby. Han föreslog ett stopp för nya religiösa friskolor, skärpta regler, att konfessionella inslag ska vara frivilliga samt att könuppdelade lektioner aldrig ska tillåtas av ideologiska, religiösa eller kulturella skäl.

Utmärkta förslag med andra ord, även om Centerstämman inte var med på noterna. Vilket kanske inte borde förvåna; när partiets idéprogramsgrupp presenterade förslag i december 2012 var slopad skolplikt - det vill säga möjlighet till hemskolning - en av dem. Idéprogrammet blev som bekant inte lika spetsigt till slut, men det finns helt klart en opinion inom partiet som tycker att föräldrar ska få bestämma mer.

Föräldrar kan lära sina barn om religion, traditioner och värderingar - utanför skoltid.

Friskolekritikerna lär få det desto lättare på Liberalernas landsmöte om några veckor.När regeringens tidigare gymnasieminister Aida Hadzialic (S) för några år sedan kritiserade att religiösa friskolor könsuppdelar i undervisningen fick hon mothugg, men i dag är det färre som viftar bort problemet med att en del friskolor har en minst sagt flexibel syn på läroplanens formuleringar om jämställdhet. Men medan flera partier vagt talar om "bättre kontroller" tycks L se ut att landa i en tydligare ställning mot religiösa friskolor.

För ett år sedan, då Jan Björklund och delar av partiledningen gjorde just det i en debattartikel (DN, 11/9) reagerade partiets Birgitta Ohlsson som anser att religiösa friskolor är viktiga för minoritetsgrupper. Ohlsson ställer inte längre upp som partiledarkandidat, men partiledningen kan förstås ändå räkna med en hård landsmötesdebatt.

Förr kunde föräldrar som ville hålla sina barn borta från undervisningen hänvisa till att lektionerna upplevdes som "utmanande mot elevens speciella inställning och hemmiljö”. Det ändrade dåvarande Folkpartiets integrationsminister Nyamko Sabuni på. Partiledningens hårdare nypor mot religiösa friskolor kan ses som en fortsättning av Sabunis rimliga linje.

Föräldrar kan lära sina barn om religion, traditioner och värderingar - utanför skoltid. I skolan ska barn få en chans att möta världen utanför.