Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Åsikter är inte hudfärg, Linnéa Claeson

Identitetspolitiskt snömos reducerar oss till yta

Ska man 2017, snart 2018, behöva påpeka att politiska åsikter och egenskaper inte har med hudfärg, kön och sexuell läggning att göra? Tydligen.

Linnéa Claeson inleder en krönika med: "Jag vill ha en svart kvinna som statsminister. Flator i regeringen. Romska kvinnor i riksdagen." (Aftonbladet, 2/12).

Att den som har vissa ytliga, ofta medfödda, egenskaper skulle representera "sin" grupp är själva kärnan i identitetspolitiken. Teorin är på modet men saknar verklighetsförankring.

När Claeson vill ha en "svart kvinna som statsminister" undrar man genast: vill du ha Liberalernas Nyamko Sabuni eller Victoria Kawesa som fram till nyligen var partiledare för Feministiskt initiativ?

Inte ens vi som är födda i samma land "håller ihop" åsiktsmässigt. Föreningen Rättviseförmedlingen hävdade att Miljöpartiets då nyblivne minister Mehmet Kaplan representerar sådana som mig, ett påstående jag bara kan skratta åt. Och skulle Vänsterpartiets Ali Esbati kunna företräda Moderaternas Hanif Bali?

När Claeson vill ha en "svart kvinna som statsminister" undrar man: Nyamko Sabuni eller Victoria Kawesa?

När identitetspolitiker pratar om representation anar man att det inte inkluderar personer med "fel" åsikter. Jag har då aldrig sett dem applådera en utlandsfödd eller rullstolsburen kristdemokrat.

I rättvisans namn ska det sägas att Linnéa Claeson även nämner vikten av erfarenheter, och där har hon en poäng. Erfarenheter ger kunskap, perspektiv och förståelse, vilket förstås behövs hos politiker. Men det är något annat än våra pigment eller vem vi föredrar att dela säng med. I politiken samlas man snarare för att man delar åsikter och drömmar, oavsett bakgrund.

Linnea Claeson, hur glad skulle du bli om det påstods att du representeras av "vita kvinnor"? Om dina åsikter därmed viftades bort? Just det. Så sluta reducera oss andra till yta.