Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Att slira med fakta är att skjuta sig i foten

Medier och politiker ska sköta sig

I vår iver att bemöta ”fake news” får vi - vi i meningen invandringspositiva debattörer, journalister eller politiker - passa oss från att själva slira med fakta eller vinkla nyhetsrapportering.

I veckan fick Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi, rycka ut och skriva en artikel på debattsajten SVT Opinion (27/3). Anledningen var ett missvisande nyhetsinslag i SVT i måndags. SVT lyfte fram att sysselsättningen bland utrikes födda ökat med omkring 244 000 personer från 2008 till i dag, och att sysselsättningen bland inrikes födda inte ökat. Arbetsförmedlingens prognoschef hävdar att antalet arbetare inte skulle räcka till utan invandrare. Det låter onekligen som positiva nyheter. Och visst behövs det även optimism bland alla rubriker om bilbränder, sjunkande betyg och kriminalitet.

Så vad är bekymret? Det är, som Hammarstedt förklarar, att SVT:s rapportering är missvisande. Om antalet utlandsfödda i befolkningen ökar, är det inte konstigt att fler i den gruppen - i absoluta tal - arbetar. Konstigt vore annars. Men det relevanta är: hur stor andel får jobb, och hur ser det ut i jämförelse med infödda?

För att kunna säga något om integrationen på arbetsmarknaden behöver sysselsättning mätas i procent. Då blir bilden en hel annan än den som SVT valde att förmedla; andelen sysselsatta bland utrikes födda har inte ökat mellan åren 2008 och 2015. Ökningen är liten bland inrikesfödda, men siffrorna är för den gruppen något bättre. Procentuellt har gapet i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda ökat något. Med andra ord går det, tyvärr, inte i rätt riktning.

Nu visar det sig att det saknas belägg för att det ska ha förekommit dödshot i samband med att bibliotek inte velat ta in Sanandajis bok "Massutmaning".

Ett annat knepigt exempel är en text som publicerades på Dagens Nyheters kultursida häromdagen. Där skriver Jenny Lindh att invandringsdebattören Tino Sanandaji, aktuell med boken ”Massutmaning”, har så hängivna läsare att de "dödshotar om deras älsklingsbok nobbas” (27/3).

Nu visar det sig att det tycks saknas belägg för att det ska ha förekommit dödshot i samband med att bibliotek inte velat ta in Sanandajis bok ”Massutmaning”. Både DN, men även Medierna i Sveriges Radio, har trots det valt att bunta ihop personer som önskat låna ”Massutmaning” med extremister som hotar*.

Nyligen kritiserades arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för att i BBC ha hävdat att sexbrotten mot kvinnor går ner. Efter kritik backade Johansson och sa att det är viktigt att ”det blir korrekt”. Ovan nämnda medieredaktioner kan med fördel se och lära. Att själv slira med fakta är inte att bemöta fake news, det är att skjuta sig i foten.

*Uppdatering: Det framgick varken av artiklarna i DN eller i inslaget i Sveriges Radios Medierna att det hade förekommit konkreta hot i samband med att bibliotek inte ville ta in "Massutmaning". Men nu har Medierna svarat och nämnt en hotfull tweet om att bibliotikarie ska få "ett besök", som även om det togs tillbaks funnits. Inget dödshot, men likväl hotfullt. Jag tackar Medierna för svaret.