Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Be henne att komma tillbaka till politiken

Sabuni säger inte nej

Nyamko Sabuni var integrations- och jämställdhetsminister i allians­regeringen, men hoppade av politiken under regeringens andra mandatperiod.

I efterhand har hon berättat att avhoppet berodde på att hon ”inte längre fick arbeta med integrationsfrågorna”. Sedan tog Erik Ullenhag över som integrationsminister.

Med kritik mot barnslöjan och med förslag som gynundersökningar för flickor blev Sabuni hårt kritiserad. Samtidigt är många av hennes idéer okontroversiella i dag. Vi har numera en lag mot barn- och tvångsäktenskap. Att staten inte ska ge statsbidrag till religiösa friskolor, det tycker många. Sabunis förslag om ändringar i föräldraförsäkringen, som syftade till att nyanlända kvinnor inte skulle fastna i hemmen, är numera den rödgröna regeringens politik. Inget etablerat parti, eller seriös debattör, kan längre vifta bort hedersförtrycket.

Sabunis frispråkighet märks även i den nyutkomna boken "Förortens grupp 8" (Beijbom books), där hon intervjuas av journalisten Helene Bergman. Kritiken mot den svenska medelklassen är inte nådig: man tycker gärna synd om invandrarna och känner sig duktiga och fina, men man lyssnar inte på invandrare. Sabuni vill hellre prata om problem som måste lösas och att människor som kommer hit har egen kraft.

"Jag ville inte utreda mer! Nu gällde det att handla. Att lagstifta!" säger hon om arbetet för att få fram en ny lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap.

Såväl Erik Ullenhag som Birgitta Ohlsson är på sätt och vis Sabunis politiska motsatser, även om de haft topposter i samma parti. Sabuni växte inte in i "partifamiljen", utan kände sig som en outsider. Enligt Sabuni var Birgitta Ohlsson hennes främsta kritiker när hon kämpade mot hederskulturen. Ohlsson håller kanske inte med om det, men sant är att hon kallade det "ideologiskt tjänstefel" av Sabuni att inte kalla sig feminist.

Vad spelade ordvalet egentligen för roll? Göran Persson kallade sig feminist, men körde samtidigt härskartekniker mot Centerpartiets Maud Olofsson.

Nyamko Sabuni meddelar att hon inte har lust att försöka "bli populärast" om hon ska in i politiken igen. Att försöka placera sig "rätt" i debatten är inget för henne. Men nu har hon, ironiskt nog, fått rätt i flera frågor.

Så vill hon göra comeback? Hon säger att hon i så fall vill "få frågan, precis som Anders Borg fick av Reinfeldt". Jan Björklund, partiledaren som ersatte Sabuni med Erik Ullenhag, lär inte fråga. Men får Björklund ännu ett dåligt valresultat i ryggen kommer han att avgå inom överskådlig framtid.

Då vet Liberalerna att någon står redo.

Uppdatering: Jan Björklunds svar, på rubriken "Be henne att komma tillbaka till politiken", på Twitter: "Ja, gärna".