Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Bekämpa kriminaliteten i stället för att kasta paj

Dan Eliasson borde likt polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, lämna sina uppdrag

Örebropolisen Peter Springare, med över 40 års poliserfarenhet, skrev nyligen på Facebook att han är "så jävla trött", snart ska gå i pension och därför kommer uttala sig på ett sätt som inte är "politiskt korrekt".

Därefter räknade Springare upp olika grova brott som han nyligen hanterat, och nämnde en rad fiktiva namn på de misstänkta. Nästan alla dessa namn var utländska. Springare lade till att han är för invandring och att han syftar på "invandrad kriminalitet", och inte på invandrare som grupp.

Debatten blev snabbt infekterad: kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki och rikspolischefen har uttryckt kritik mot Facebookinlägget, medan Springare översköljs av blombuketter och stödsidor i sociala medier. När Örebrotidningen NA:s ledarskribent Evelyn Schreiber i en text kritiserade Springare blev hon hotad på nätet. Springare är anmäld för hets mot folkgrupp, även om han med största sannolikhet inte har begått lagbrott.

Det pågår minst sagt ett ordkrig om vart Sverige är på väg. Inför det förra valet, när alliansregeringen styrde, hamrade ledande socialdemokrater in budskapet att "något har gått sönder i Sverige". Den här mandatperioden är det ombytta roller. Den som oroas över eländesbilden gör bäst i att låta bli att spä på den själv, även när det lockar att nita till politiska motståndare.

Strunta i SD och lös problem!

Polariseringen i debatten gjorde sig nyligen påmind när författaren Katerina Janouch fick mothugg av självaste statsministern, för att hon i tjeckisk tv kritiserat svensk migrationspolitik. Stefan Löfven borde givetvis koncentrera sig på politik i stället för att kommentera enskilda debattörer.

Örebropolisens Facebookinlägg sätter också fingret på krisen inom polisen. Rikspolischef Dan Eliasson påpekar nu att det är viktigt att skilja på yrkesroll och privat roll, när han kommenterar Peter Springares inlägg. Det är bra, men då måste det även gälla den frispråkiga rikspolischefen - som "kräks" när han ser SD-ledaren i tv - själv.

Poliskåren behöver en chef som den har förtroende för, och här brister det tyvärr. Eliasson borde likt den avgående polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, lämna sina uppdrag. Det är svårt att se en nystart för polisen som myndighet med nuvarande ledning. Även debatten behöver en nystart, med sakliga argument i stället för påhopp och hatiska drev.

Och i stället för pajkastning borde samtliga partier koncentrera sig på att få ner kriminaliteten och segregationen. Strunta i SD och lös problem! Varken skönmålning eller svartmålning leder framåt.