Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Bilden är inte alltid det viktiga

Måste en kritisk Sverigebild vara fel?

Statsvetaren Katarina Barrling tar upp "Sverigebilden" i sin senaste krönika i "Godmorgon, världen!" (Sveriges Radio, 20/10). Bilden av vårt land engagerar verkligen svenska politiker. Om någon kritiserar Sverige utifrån tycks det viktigt att snabbt leverera ljusa motbilder. Regeringen kallar sig ofta "feministisk", och våra ministrar vill gärna företräda "en humanitär stormakt".

När USA:s president Donald Trump eller Norges integrationsminister, Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, lyft fram att vi har segregationsproblem har svenska politiker replikerat med hårda ord. I fallet med Trump var han dessutom illa insatt när han plötsligt i ett slängigt tal tog upp "last night in Sweden".

Barrling nämner i sin radiokrönika att även en av Sveriges verkligt officiella företrädare, "ambassadör Håkan Juholt på Island", har väckt uppståndelse på sistone. Den tidigare socialdemokratiske partiledaren sa nämligen nyligen i en intervju att demokratin i Sverige är utdöende, och att han är "100 procent säker" på det.

Sveriges demokratiminister Alice Bah Kuhnke hade genast synpunkter på uttalandet. Vilket inte är så konstigt, med tanke på att det är våra ambassadörers uppgift att "främja vårt land i världen". Dessutom är det svårt att förstå varför Juholt säger att Sverige är på väg att avveckla demokratin. Det finns länder som har en dyster utveckling, som fängslar regimkritiska journalister och oppositionella. Sverige hör förstås inte till dem. Rena sakfel och överdrifter ska naturligtvis bemötas.

Det är knepigt att våra folkvalda ibland blir närmast besatta av själva "Sverigebilden".

Men är en kritisk Sverigebild alltid fel? Barrling ställer relevanta motfrågor: "Vad är egentligen en korrekt bild av vårt land? Och är det så självklart att en korrekt bild är positiv?" Hur sann en bild är beror förstås på sammanhanget. När jag för några år sedan var i Texas frågade en man om Sverige inte är det där landet där en byggnadsarbetare har nästan samma lön som en läkare. I Sverige skulle få hävda det, men utifrån ett amerikanskt perspektiv är påståendet inte så konstigt.

Verkligheten är sällan svartvit eller enkel, och en bild är just bara en bild. Därför är det knepigt att våra folkvalda ibland blir närmast besatta av själva "bilden". I förra veckan pågick den så kallade biblioteksdebatten med huvudstadens kulturborgarråd Roger Mogert (S). Han försökte tona ner problemen med otrygghet på bibliotek runt om i landet. Är det viktiga att inte sprida en negativ bild, om den negativa bilden faktiskt visar sig stämma? Mogert fick med rätta kritik.

Våra folkvalda får trots allt förtroendet att sköta politik, exempelvis se till att trygghet ska råda på bibliotek - inte att hålla upp en glansig reklambild.