Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Bisarrt att ”feministiska” S kämpar för badseparation

 
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

S i Västerås försvarar könsseparationen

Läs mer : Inget förbud mot separata badtider för kvinnor

Frågan om könsseparation på kommunala simhallar togs i går kväll åter upp i Västerås kommunfullmäktige. Roger Haddads (L) motion om att förbjuda könsseparata badtider i stadens offentligt finansierade bad avslogs. Men när nämnden för idrott och friluftsliv fattade beslut i våras blev det ett välkommet nej till separata badtider av kulturella eller religiösa skäl.

I en kommunfullmäktigedebatt i vintras ställde sig ledamöter från den styrande majoriteten i talarstolen och förnekade eller tonade ner att det funnits religiösa eller kulturella motiv bakom könsuppdelningen.

Hur kom det sig att pojkar över fyra år, och manlig simhallspersonal, i så fall utestängdes under dessa tider på Lögarängsbadet? Det var märkbart svårt att svara på. Samtidigt som rödgröna politiker försökte dribbla bort frågan sa tjejer och kvinnor själva i intervjuer att de måste bada separat av religiösa skäl.

Nu förnekas inte längre motiven. Socialdemokraterna använder i stället argument som att invandrarkvinnor får möta svenska kvinnor och att kvinnotiderna därför främjar integration. Maria Kesselring (S) påstår även att hennes parti "värnar jämställdheten", och att de könsseparata badtiderna stärkt kvinnorna att våga ta sig till badet även på andra tider (P4, 7/9).

Återigen märks det att det finns en skillnad i vad socialdemokrater målar upp för bild, och vad berörda kvinnor själva säger. Till P4 Västmanland har exempelvis Fozia Ebrahimi förklarat att hon och andra kvinnor inte får simma tillsammans med män "på grund av religion och kultur" (21/2). Notera "inte får". Den som har religiösa övertygelser om att kvinnor och män ska hållas åtskilda vill alltså att könsseparation ska råda. Det är själva målet.

Så nej, Maria Kesselring och även partikollegan tillika kommunalrådet Anders Teljebäck som deltog i debatten i kommunfullmäktige, S värnar inte jämställdheten. Ni hjälper inte "invandrarkvinnor", ni går extremt konservativa krav till mötes.

Lär av era partikollegor i huvudstaden, S i Västerås!

Frågan har i Västerås inte handlat om att en förening hyr en viss tid eller om spa-aktiviteter, utan om könsseparation inom den ordinarie verksamheten på ett kommunalt bad. Att separationen har inkluderat barn från fem års ålder borde få varje feminist att se rött. I stället försvarar ett "feministiskt" parti att så skett. Det är bisarrt.

Den som tror att könsseparation stannar vid badhusen bör också tänka om. TV4:s "Kalla Fakta" visade i våras hur barn delades upp redan på bussen till en könsseparerande religiös friskola i Stockholm. Där reagerade Socialdemokraterna, genom skolborgarrådet Olle Burell, föredömligt tydligt mot att pojkarna och flickorna separerades. Lär av era partikollegor i huvudstaden, S i Västerås!

Vill man att flickor lär sig simma står man fast vid skolplikten, simning ingår nämligen i grundskolan. Socialdemokraterna i Västerås vill i stället återinföra könsseparata badtider av religiösa och kulturella skäl, och reagerar inte ens på att barn har "ingått". Så struntar politiker i decennier av kvinnokamp, och i flickorna som lever i hederskultur och ofrihet.