Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Brandmän ska rädda liv och släcka bränder - inte vara mångfaldsdekoration

Annons

Södertörns kvotering utsätter folk för fara

Vid bränder är man extra glad över att det finns duktiga och kompetenta brandmän.

I samband med skogsbranden har Brandmännens Riksförbund samtidigt varnat för problem som underbemanning och risker med många outbildade på stationerna (Expressen, 14/6). På vissa stationer är upp till hälften av brandmännen helt outbildade, enligt förbundet. Det handlar bland annat om att kompetens för rökdykning, för att hantera olyckor, köra brandbilar och annat saknas.

Då kan man försöka förbättra villkoren för yrket, och höja kompetensen. Eller så kan man göra ungefär tvärtom: att sänka eller slopa kraven.

Det senare är vad Södertörns brandförsvar i södra Stockholm har ägnat sig åt på senare år, i syfte att nå mål om "jämställdhet" och "mångfald". Det har setts som så viktigt att man till och med har rekryterat personer som bland annat inte klarade av rökdykartest.

Inte undra på att erfarna brandmän blev oroliga. Inte för att de var emot jämställdhet eller mångfald, utan för att det ger konsekvenser för säkerheten ute på uppdrag. Även Magnus Sjöholm från Brandmännens riksförbund har bekräftat att det politiska trycket har gjort att man tagit in folk som inte "klarar av yrket".

En av dem som diskriminerades på Södertörn var brandmannen Simon Wallmark, vars fall drevs av stiftelsen Centrum för rättvisa. Han hade nobbats för att han var man och saknade "rätt" etnisk bakgrund. I stället gavs sökanden med erfarenhet av yrken som exempelvis nagelskulptris, frisör eller massör jobben.

Att det var känsligt att ifrågasätta kvoteringen fick brandmännen Emil Skoglund och Pontus Westlund erfara efter att ha skrivit en artikel där de varnar för konsekvenserna (Nyheter24, 21/11 2014). Inför sommaren 2015 fick de nämligen veta att de inte längre var aktuella för anställning vid Södertörns brandförsvar.

Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvar, anklagade dem dessutom för att inte "dela myndighetens värderingar".

Så plötsligt var man som brandman alltså tvungen att uppskatta kvotering av oerfarna personer.

I dagarna slog Justitieombudsmannen (JO) fast att brandchefen därmed bröt mot det grundlagsfästa repressalieförbudet. Det är ett viktigt och bra besked av JO. Offentliganställda har meddelarfrihet och yttrandefrihet. Man kan tycka att en högt uppsatt chef borde ha haft det klart för sig.

JO:s kritik är välkommen. Men Uddholm och andra brandchefer måste även få tydliga direktiv om att sluta rekrytera personer som saknar kompetens.

Här har även borgerliga politiker glidit fel. Karin Enström sa som moderat försvarsminister att alliansregeringen såg "jämn könsfördelning och mångfald" som nödvändigt för räddningstjänsten.

Resultatet har vi sett på Södertörns brandförsvar. Det har varit ansvarslöst mot samtliga inblandade, och även mot allmänheten. Måtte Södertörn ses som ett avskräckande exempel.

Hur kunde det få gå så här långt?

Annons