Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Bunta inte ihop muslimer med extremister

Förvirrat, Dramaten

Vänsterpartisten America Vera-Zavala är aktuell med en föreställning på Dramaten. Till den har Amanj Aziz bjudits in för att tala i egenskap av den "muslimske mannen". Nu råkar Amanj Aziz vara ett bekant namn för alla som granskar salafister i Sverige.

Han har inte dragit sig för att bjuda in hatpredikanter, sprida missionsverksamheten dawah och på nätet "gilla" en hyllning till en dödad jihadist som stred för Islamiska staten. För Vera-Zavala gör detta ingenting.

Hennes tidigare pjäs och projekt "Svenska hijabis" upptäckte jag när en av de inblandade, Aftab Soltani, kallade mig och andra som uppmärksammar hederskulturen för "ärkeislamofober" i ett inlägg på Facebook. Inlägget delades av Vera-Zavala som såg "SÅ MYCKET FRAM EMOT" att lyssna på Soltani.

Man kan fråga sig varför en vänsterpartist sprider påhopp på folk som engagerar sig mot hedersförtryck, eller varför hon är så överseende med homofobi och antisemitism när det kommer till Amanj Aziz. Man kan även undra varför vänsterns Daniel Suhonen rusar ut till försvar för Vera-Zavalas pjäs och framställer kritiken mot den som ett försök att censurera och tysta (Expressen, 24/10).

Man kan mycket väl värna den fria konsten, och samtidigt påpeka att Dramaten ska vara på det klara med vem man tar upp på scen. I botten handlar det om att muslimer buntas ihop med extremister. Endast extremister och rasister gynnas av denna sammanblandning. Såväl frilansjournalisten Sofie Löwenmark som tidigare S-profilen Nalin Pekgul har påpekat det problematiska i att Dramaten ägnar sig åt det.

Varför kunde Aziz inte presenteras som den extremist han är? I stället framställer Dramaten honom som en mysig antirasist som jobbar för "rättigheter". Skådespeleri tas till en helt ny nivå.