Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Det är inte du som hotar svensk demokrati, Tim Pool

Jag skäms som svensk journalist

På Sveriges Radios hemsida hävdar Ann Törnkvist att den amerikanska journalisten Tim Pool hotar demokratin.

Problemet skulle enligt texten alltså inte vara att Pool fick lämna Rinkeby, eller att Dagens Nyheters fotograf nyligen misshandlades av ett 15-tal personer i samma stadsdel. Utan hotet är, enligt texten hos SR, att utländska journalister besöker socialt utsatta områden.

Tim, om du läser detta: Jag skäms som svensk journalist när jag läser inlägg som det hos Sveriges Radio. I stället för självkritik riktas taggar utåt.

För ett år sedan hade jag kontakt med ett flertal svenska journalister som berättade för mig att de på sina redaktioner hade tonat ner eller valt bort nyheter för att inte gynna främlingsfientlighet eller Sverigedemokraterna. Det kunde handla om att stoppa en artikel om stök på ett asylboende, eller att det klipptes i intervjuer om den intervjuade sa saker som inte ”passade” den egna tesen. Jag fick av journalister höra att de motarbetades när de ville skriva om hederskultur, och om hur relevanta nyhetstips om jihadism valdes bort av en viktig nyhetsredaktion. Journalisterna ville berätta och citeras, men inte att jag offentliggjorde deras namn.

När jag skrev om dessa vittnesmål i tidningen Expressen anklagades jag genast för att skriva osanningar. Eller att jag hade blivit lurad av dem jag intervjuat. Jag anklagades för att svika journalister. För att gå Sverigedemokraternas ärenden. I landets största tidning drog en skribent till och med paralleller till fascism.

Den här sekteristiska inställningen hos en del journalister har spelat Sveriges främlingsfientliga missnöjesparti Sverigedemokraterna – och dess allierade nätaktivister – helt i händerna.

Jag såg förresten din utmärkta intervju med tidigare polisen Mustafa Panshiri, som hjälper nyanlända killar som också har rötter i Afghanistan att förstå Sverige, på YouTube. Panshiris enkla poäng är att det är bättre att prata om svåra ämnen som sexuella trakasserier och kulturkrockar, än att sopa det under mattan. Journalisten som på Sveriges Radios hemsida beskriver dig som ett hot borde se och lära.

För vad är journalistik om inte nyfikenhet?