Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Domen är en välkommen markering mot tvångsäktenskap

19-åringen från Västerås får upprättelse

Annons

Västmanlands tingsrätt landade i att föräldrarna till en 19-årig dotter från Västerås är skyldiga till tvångsäktenskap. Pappan döms till ett år och fyra månader, och mamman till ett år, i fängelse.

Det var i somras dottern tvingades gifta sig med sin kusin i irakiska Kurdistan. Hon hade tidigare haft en pojkvän, och föräldrarna ville därför återupprätta "hedern".Efter bröllopet lämnades dottern i Kurdistan och hennes pass togs om hand av en släkting.

Tjejen hade i dag kunnat vara kvar där, fast i ett tvångsäktenskap. Men så lyckades hon via mobilen och appen Snapchat få kontakt med föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime". Föreningen hjälper utsatta och har länge letts av Sara Mohammad, som själv hotades till livet och levde i hedersförtryck när hon var ung.

19-åringen från Västerås som tvingades gifta sig i somras hade även stöd av sin bror, och fick det sedan av svenska myndigheter. Många har varit inblandade. Nu kan hon skilja sig och förhoppningsvis repa sig. Domen från Västmanlands tingsrätt är viktig av många skäl.

Sedan den nya lagen mot tvångsäktenskap infördes 2014 - lagar mot äktenskapstvång och mot vilseledande till äktenskapsresa – har högen av anmälningar vuxit. Men det finns hittills bara två fällande domar. Den första domen kom i Helsingborg och handlade om en 22-årig kvinna från Afghanistan som giftes bort.

Tjejen hade kunnat vara fast i ett tvångsäktenskap. Men så lyckades hon via Snapchat få kontakt med föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime".

Kammaråklagare Jessica Wenna kommenterade veckans dom i Västerås med att hon hoppas att den får spridning och "att det blir allmänt känt att det här agerandet inte är tillåtet". Det är en viktig signal för både brottsoffret som får upprättelse och för andra i liknande situation. Domen får ses som en nödvändig markering mot andra föräldrar och anhöriga som planerar dessa oönskade bröllop.

Att det finns många unga som oroar sig, och menar att de inte får bestämma vem de ska gifta sig med, visar flera undersökningar. Den nationella stödtelefonlinjen tar emot samtal om detta, och mörkertalet lär vara stort. Det är inte lätt att gå emot föräldrar, särskilt inte när hot och våld finns med i bilden. Att bara våga söka kontakt och hjälp är ett stort steg för den som lever under strikt kontroll.

Tyvärr har det på sina håll funnits en oförmåga att förstå utsattheten. Tidigare i år beskrev Förvaltningsrätten i Växjö en minderårig gift och gravid flicka som "brådmogen". Kultur och religion angavs som skäl till att i praktiken acceptera flickans situation i ett barnäktenskap.

Domen i Västmanland är däremot mycket välkommen och säger det självklara: Den som tvingar sitt barn att gifta sig begår ett allvarligt brott.