Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Feministiskt initiativ - partiet för dig som vill blunda för hedersförtryck

Nya Fi-toppen vill inte prata om hederskultur

Feministiskt Initiativ har fått en ny partiledare vid sidan av Gudrun Schyman. Platsen blev nämligen ledig då Victoria Kawesa, nu dömd för ha kopierat en doktorands verk (Expressen, 23/12 2017), avgick i höstas.

Gita Nabavi, som den nya Fi-toppen heter, intervjuades i gårdagens SVT Agenda. Hon tydliggjorde där att Fi även fortsättningsvis tänker blunda för hedersförtrycket.

Nabavi hävdade att det går utför om man börjar "särskilja" och prata om det specifika med hedersvåldet. I stället ville hon tala om "samma strukturer" som i "vårat samhälle".

Menar du att hederskulturen finns även i svenska miljöer, frågade programledare Anna Hedenmo. Ja, var Nabavis svar. Det finns överallt i "det svenska samhället" och man ska inte prata om "kultur" flikade hon in. För pratar man om kultur, sa hon, hamnar man i ett resonemang om att en viss kultur alltid är fel och en annan är rätt.

Hur är det möjligt att som feminist göra en så grund och direkt felaktig analys?

Det finns värderingar, tydliga sådana, som bär hedersförtrycket. I stället för att förövarna beläggs med skam, får de - av sin omgivning - en klapp på axeln.

Nabavi säger sig vara orolig för att "en viss kultur" ska pekas ut. Men hederskulturen ska naturligtvis pekas ut. Att kritisera den är varken att peka ut hela folkgrupper eller religioner.

Oviljan att erkänna hedersförtrycket har ställt till med tillräckligt stor skada.

Nerikes Allehanda rapporterade i helgen om ett nytt fall där en 15-årig flicka i barnäktenskap har placerats hos "sin" man (25/2). Mannen, en uttalad jihadist, har kontrollerat och behandlat henne illa, men ändå fått bidrag för att "ta hand om" sin barnfru.

Trots att det fanns flera uppgifter om att hon for illa sa förvaltningsrätten nej till att omplacera henne. Man har i domen hävdat att hon lever "ett vanligt liv" med sin make.

"Det krävs allvarliga missförhållanden för att man ska kunna fatta beslut om LVU", försvarar sig domaren. Om det inte är allvarliga missförhållanden att bo med en jihadist, som knappt låter en gå i skolan, undrar man vad som krävs. Det är märkbart ofta långt till "allvarliga missförhållanden" just när det kommer till utsatta invandrarflickor som borde omplaceras. Förra året hävdade exempelvis förvaltningsrätten i Växjö i en dom att en flicka i barnäktenskap var "brådmogen" och hade "en fast förankring" i sin religion och kultur.

Man fråntar dessa barn rätten att leva fritt från förtryck. Kulturrelativismen och fegheten förstör liv.

Hur ska man komma åt problem som man inte vill se, och strukturer man inte vill erkänna?

Feministiskt initiativ är alltjämt kulturrelativismens politiska initiativ.