Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Fi bekämpar hellre bröstskämt än hederskultur

Abdirahman Mohammed Ahmed har rätt

Paolo Roberto publicerade ett fånigt skämt på instagram om att bröst bevisar att män visst kan fokusera på två saker samtidigt. Roberto kritiserades för detta av programledarduon Filip och Fredrik i ”Breaking news”, där Feministiskt initiativs Gudrun Schyman som inbjuden gäst hävdade att Roberto gör sig skyldig till sexism. Därefter påstod Filip Hammar på Twitter att bröst-skämtet i förlängningen leder till våldtäkt.

Men så dök en 17-årig Abdirahman Mohammed Ahmed upp, då styrelseledamot i Fi:s ungdomsförbund. Han skrev en debattartikel om att feminister borde fokusera på verkliga problem, såsom våldtäkter och hederskultur, i stället för att rasa mot ett skämt. Det gick inte för sig; Mohammed Ahmed tvingades lämna sin post i ungdomsförbundet illa kvickt. Han blev förvånad, men att Fi och kretsen kring partiet har lågt i tak är inget nytt.

Vänsterfeministen Maria Hagberg var en av dem som lämnade Vänsterpartiet när Feministiskt initiativ bildades, och valdes därefter snart in i Fi:s styrelse. En fråga Hagberg kan väl är den om hedersförtrycket, men det passade inte för Fi. När hon lyfte hedersfrågan blev hon motarbetad och anklagad för att vara rasist.

I stället för att ta vara på Hagbergs kunskaper och engagemang valde Fi:s ledning alltså att motarbeta henne. Schyman och gänget var enligt Hagberg mer intresserade av att relativisera det hedersrelaterade förtrycket, än att bekämpa det.

Vill man som Abdirahman Mohammed Ahmed och Maria Hagberg arbeta mot kvinnoförtryck gör man rätt i att säga adjö till Fi. Så kan Gudrun, Filip och Fredrik fortsätta granskningen av Paolo Robertos meningslösa instagram.