Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Fokusera på flickorna som inte kan röra sig fritt

Polisen ska inte gå på tygjakt

Danmark är på väg att införa förbud mot de heltäckande plaggen burkan och niqaben. Såväl regeringspartiet Venstre som oppositionspartiet Socialdemokraterna har öppnat upp för en ny lag.

Att Dansk Folkeparti har drivit förbudslinjen förvånar nog ingen, men nu är de alltså långt ifrån ensamma. Socialdemokraternas partiledare Mette Fredriksen argumenterade nyligen för ett förbud genom att påpeka att burkan står för "kvinnoförtyck och inget annat". Bakom dessa plagg finns utan tvekan normer om att kvinnor ska dölja sig i det offentliga rummet och isoleras från det övriga samhället. Det är i länder med strikta sharialagar plaggen är vanligt förekommande. Om det hade handlat om fria val hade man sett även en och annan man bära burka. Det gör vi inte.

Är det därmed rätt med ett generellt klädförbud? Nej. Sedlighetspoliser i Iran jagar kvinnor som inte täcker sig tillräckligt, fria länder ska inte ha poliser som jagar kvinnor som täcker sig för mycket. Som det påpekas i dansk press ägnar sig dessutom franska polisen - Frankrike var det första landet i EU som införde burkaförbud - åt annat än att se till att förbudet efterlevs (Politiken, 10/10). Det visar hur symbolpolitik och klädförbud riskerar att bli ett slag i luften.

Polis ska inte jaga tygbitar. Men vi ska inte heller nonchalera flickors ofrihet, även om det paketeras som "religionsfrihet".

Därmed inte sagt att dessa plagg ska tillåtas överallt och alltid. Härom året kom exempelvis krav på att bära niqab i arbetet som förskolelärare på en fristående förskola på Hisingen i Göteborg. Kommunen invände i det fallet och påpekade att niqaben skulle försvåra personalens kommunikation med barnen.

Men det finns ytterligare argument emot niqab på förskola; pappor som lämnar och hämtar sina barn bör få se vem barnen lämnas till. Dessutom står det i läroplanen att förskolan ska ”motverka traditionella könsmönster och könsroller”. Heltäckande dräkter, vars själva syfte är att garantera kvinnans underordning, gör inte det. De befäster snarare ojämställdheten.

Göteborgs kommun som hade haft synpunkter på förskolan i fråga anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO), vilket är föga förvånande. DO har nämligen haft för ovana att sätta personers religiösa övertygelser före andra viktiga principer, som den om jämställdhet.

Det vi sällan diskuterar i "slöjdebatten", men definitivt borde, är att barn har rätt att röra sig fritt. Förskolor och skolor som har flickor i tunga och hindrande dräkter ner till fötterna borde reagera. Barnen måste kunna leka och delta i idrotten. Hur många skolor sätter ner foten i dag?

Polis ska inte jaga tygbitar. Men vi ska inte heller nonchalera flickors ofrihet, även om det paketeras som "religionsfrihet".