Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Glöm inte att donera organ

Många vill donera men få registrerar sig

Det behövs utan tvekan fler organ än vad som doneras. I gårdagens tidning kunde vi läsa att 15 personer i länet "väntar på samtalet som ska ge dem livet tillbaka". I dag testkörs ett projekt på Västerås sjukhus, för när det är skarpt läge gäller det att allt går som det ska vid en donationsprocess. Projektet går ut på att kunna ta vara på fler organ. Det är ett viktigt arbete.

Organbristen gör inte bara att människor tvingas vänta, ibland i flera år, för att få ett bättre liv. Varje år dör flera personer - i väntan på nya lungor, ett nytt hjärta, eller en ny njure - i Sverige. Fler måste räddas.

Svenskarna har Europas mest positiva attityd till organdonation (merorgandonation.se). Hela 85 procent av befolkningen ställer sig positiva till att donera organ efter sin död. Trots det har endast 15 procent registrerat sig i donationsregistret. Och det finns fler donatorer i många andra länder, Spanien "leder" i Europa.

En dag kanske det är man själv som behöver organ, och då lär man vara tacksam över att det finns donatorer.

Skulle Sverige behöva införa ett system så att alla registreras som organdonatorer och aktivt måste säga ”nej”? Att så få aktivt registrerar sig i donationsregistret, trots att så många är för, tyder på det. Å andra sidan har till exempel Spanien, med många donatorer, inget sådant system.

Det finns en grupp människor som av religiösa skäl inte vill donera organ. Men de är förhållandevis få. Fler borde försöka sätta sig in i hur personer som väntar på organ drabbas. En dag kanske det är man själv som behöver organ, och då lär man vara tacksam över att det finns donatorer.

Att registrera sig är enkelt. Det går att göra via Socialstyrelsens hemsida. Man kan även skriva under såväl ett donationskort i papper, eller ladda hem ett digitalt. Den som mot förmodan skulle ångra sig har förstås rätt att fatta ett nytt beslut. Berätta även för nära och kära om du vill donera! Det kan rädda liv.