Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Grattis, Skellefteå och Västerås!

Northvolt hamnar hos mina båda favoriter

Det var glada miner på dagens presskonferens i centrala Stockholm. Northvolts vd Peter Carlsson bekräftade att huvudfabriken hamnar i Skellefteå och att Västerås får utvecklingskontoret. Vilket kan tyckas falla sig naturligt. För Skellefteå innebär beskedet 2000-2500 direkta jobb, medan Västerås beräknas få 300-400.

Presskonferensen leddes av Northvolts vd och på plats fanns båda städernas kommunalråd, Anders Teljebäck och Skellefteås Lorents Burman, samt närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Eftersom det rör sig om sammanlagt uppåt 3 000 jobb har batterifabrikens kommande placering engagerat lokalpolitiker, näringsliv och vanliga medborgare. Att det dessutom fanns 40 intresserade kommuner från början av processen gjorde det förstås trevligt för Skellefteå och Västerås att hamna på varsin finalplats.

Själv har jag hittills duckat för att skriva i ämnet - eftersom jag hejat på båda städerna. Innan jag började på VLT var jag under tre år politisk redaktör på lokaltidningen i Skellefteå, frisinnade Norran. Lika självklart som det är för Skelleftebor att heja på hockeylaget Skellefteå AIK, är det för en tidigare politisk redaktör på Norran att heja på "staan" och Västerbotten. Och naturligtvis har jag även hoppats på det bästa för gurkstaden och Västmanland.

I slutet av nästa år kan förhoppningsvis spaden, som planerat, äntligen sättas i marken.

Det är bara att gratulera båda städer, även om Skellefteå tog hem storvinsten.I kväll håller kommunfullmäktige i Västerås ett extra sammanträde med anledning av affären. Nu vet ledamöterna att fokus kommer att ligga på ett kommande utvecklingskontor.

Det har funnits många aspekter för Northvolt att titta på under processen fram till i dag. Energifrågan och kraftförsörjningen har varit en viktig sådan. Hur efterfrågan kommer att utvecklas, hur tuff den internationella konkurrensen kommer att bli, hur man ska lyckas med kompetensförsörjningen och hur många miljarder Northvolt kommer att lyckas få ihop, återstår att se.

I slutet av nästa år kan spaden förhoppningsvis, som planerat, sättas i marken.