Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Håll inte svinen om ryggen

Varför försvaras förövare?

Skandalen kring filmproducenten Harvey Weinstein har inte längre bara skakat om Hollywood. Nu sprids hashtaggen #Metoo över världen, bland annat i Sverige. Många kvinnor skriver "Me too" (jag också) och vittnar om sexuella trakasserier. Medan somliga uttrycker förvåning över att så många har drabbats, säger andra att det här har man ju vetat länge.

Att någon drar ett plumpt sexistiskt skämt som landar fel, eller vid något tillfälle missförstår signaler som säger "nej, inte ett dugg intresserad", är en sak. Men många av Me too-berättelserna har handlat om våldtäkter, fysiska trakasserier och rent maktmissbruk. Att utnyttja sin makt - i form av inflytelserik person, chef eller fysiskt starkare man - är bara så motbjudande.

Att det fortfarande sker visar att vi har problem. Männen som utsätter kvinnor måste ha mer att förlora (detsamma gäller förstås kvinnor som är "svin"). Med omgivningens tysta eller uttalade stöd kan de fortsätta.

Tyvärr finns det exempel på när gärningsmän försvaras. I Bjästa våldtog en pojke flickor och dömdes för våldtäkterna. Men han möttes trots det med förståelse och respekt både i skolan och i kyrkan.

Att utnyttja sin makt - i form av inflytelserik person, chef eller fysiskt starkare man - är bara så motbjudande.

I dagarna har ett annat fall fått uppmärksamhet, och det rör en ensamkommande ung man som är dömd för ett övergrepp på en 14-årig flicka. Det hela inträffade på ett konfirmationsläger och när flickan berättade för ansvariga på kyrkan om vad som hänt underrättades inte ens hennes föräldrar. I stället fick den utsatta flickan ha ett möte med gärningsmannen.

Enligt flickans mamma tog kyrkan förövaren i försvar. På Facebook har stödet för den dömde flödat. Bland annat skrev en kvinna: "Små flickor med långa ögonfransar kan ställa till ett helvete för grabbar, män.”

Det spelar ingen roll om förövaren visar sig vara en afghansk ensamkommande, Harvey Weinstein, "Arbogakvinnan", en känd journalist, vänsterpolitiker eller Sverigedemokrat. Ett övergrepp är ett övergrepp.

Ska övergreppen motverkas måste fler sluta hålla förövare om ryggen.