Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Hånskrattet åt ”SD-elefanten” kan lätt fastna i halsen

Lärde vi oss inget av Trumps seger?

Under den amerikanska valkampanjen hösten 2016 sa Hillary Clinton att man, om man generaliserar, kan stoppa hälften av Trumps anhängare "i en korg av ’deplorables’”. Ordet skulle kunna översättas till "förtappade", "bedrövliga". Enligt Clinton bestod dessa väljare av rasister, homofober och sexister.

Nu är det inte långt kvar till det svenska riksdagsvalet och i fredags höll RFSL en partiledardebatt under Prideveckan i Stockholm.

Till debatten var alla partiledare utom Jimmie Åkesson (SD) inbjudna, och även Feministiskt initiativs Gita Nabavi hade bjudits in.

Sverigedemokraternas Åkesson fick i stället representeras i form av en uppblåsbar grå elefant. Publiken skrattade och jublade när samtalsledarna visade upp leksaken.

Vem man väljer in till debatter och tillställningar är upp till arrangören i fråga. Och det var bitvis en intressant debatt om allt ifrån att förbjuda nazistiska organisationer till familjelagstiftning. Partiledarna fick möjlighet att ge sina perspektiv. Liberalernas Jan Björklund påminde om att hans partikollega Barbro Westerholm var den som - då som ny generaldirektör på Socialstyrelsen 1979 - tog bort homosexualitet från listan över sjukdomar. Hbtq-kampen har varit viktig och man ska aldrig ta framgångar för givet. Det var först för några år sedan som vi upphörde med tvångssteriliseringar vid könskorrigering av transpersoner.

I debatten fick politikerna även svara på frågor, och ville de svara "ja" viftade med varsin regnbågsflagga. Det ena påståendet som partiledarna fick ta ställning till löd: "SD är ett homofobt parti som vi inte kommer samarbeta med."

Alla partiledare lyfte sina flaggor, KD:s Ebba Busch Thor dock med viss tvekan. Samtliga intygade de att de inte ska samarbeta med SD. Det i sig är varken märkligt eller nytt.

Men i kombination med den utskrattade uppblåsbara elefanten liknade det hela mer mobbning än vuxen debatt. I efterhand har Busch Thor kritiserat upplägget, vilket hedrar henne.

Det hade varit bättre om RFSL hade bjudit in Jimmie Åkesson, konfronterat och kritiserat SD:s politik. Varför inte låta Åkesson bemöta påståendet att hans parti är homofobt, i stället för att i grupp hånskratta åt någon som inte ens finns på plats?

Hillary Clinton förlorade det amerikanska valet trots att hon var påläst inför de viktiga valdebatterna och trots att hon är ett politiskt proffs. Många hade utgått från att segern var i hamn.

Men väljarna hon hade kallat förtappade rasister och homofober gav igen.

Svenska politiker borde ha lärt sig läxan. Skrattet kan lätt fastna i halsen.