Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: I en demokrati får även extremisten stå på gatan

Timbros Johansson Heinö har fel

Andreas Johansson Heinö, förlagschef för Näringslivets tankesmedja Timbro, reagerar mot att nazister ska få närvara på politikerveckan i Almedalen (Smedjan, 19/6). Nordiska motståndsrörelsen får inte delta i det officiella Almedalsprogrammet, men organisationen har fått tillstånd att dela ut flygblad, sätta upp ett tält och hålla torgmöte. Feministiskt initiativ bojkottar därför politikerveckan och RFSL ställer in flera av sina planerade aktiviteter.

Jag har tidigare i just Almedalen stått öga mot öga med nazister i dåvarande "Svenskarnas parti". Obehagligt, absolut. Men jag utsätts hellre för det än att demokratin - demonstrationsrätten och yttrandefriheten - naggas i kanten. Detsamma gäller när våldsbejakande islamister står vid köpcentrum och sprider hatpropaganda.

Johansson Heinö invänder och skriver: "Som Sakine Madon skriver kan det möjligen finnas ett värde i att 'extremister och idioter yttrar sig'. Men glöm då inte bort att vi faktiskt inte pratar om idioter utan om organiserade nazister."

Mig veterligen är det ingen som har glömt det. Jag skrev ju "extremister" och underströk att nazister som begår brott naturligtvis ska "lagföras och straffas" (VLT, 3/5). Säkerhetspolisen måste ha stenkoll på våldsbejakande extremister.

Men diskussionen om Nordiska motståndsrörelsen och Almedalen handlar om huruvida organisationen ska få polistillstånd för att uttrycka åsikter på allmän plats. Om Polisen som myndighet ska inta rollen som politisk smakdomare hamnar vi snart på ett sluttande plan, där nej till en grupp i konsekvensens namn bör leda till nej för en annan, och så vidare.

Om Polisen ska inta rollen som politisk smakdomare hamnar vi snart på ett sluttande plan, där nej till en grupp i konsekvensens namn bör leda till nej för en annan, och så vidare.

Lisa Pelling från Arenagruppen vill till och med att Polisen ska säga nej till nazister i Almedalen då det finns en risk för stök, och att folk kan bli rädda. Ska rädsla för islamism, diktaturers flaggor och liknande ge samma konsekvenser?

Det fanns demonstranter som störde Jimmie Åkesson under hans tal på politikerveckan i Järva i helgen, borde polisen därmed ha sagt nej till Sverigedemokraternas närvaro? Blir det rättvist om politiska "motgrupper" hotar med stök, och därmed får polisen att dra in tillstånd, så fort en grupp de ogillar vill hålla torgmöte?

Yttrandefrihetens gränser är inte skrivna i sten. Tyskland, med sin historia, har förbjudit nazistiska organisationer. USA har å sin sida en väldigt långtgående yttrandefrihet. Under fjolåret firades den svenska tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum.

Hade yttrandefriheten varit farlig, hade Sverige varit illa ute redan 1766. Tvärtom dämpar åsiktsfrihet extremism. Tänk på det när den ena debattören efter den andra kräver att få slippa se och höra.