Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: I stället för tydlighet fick vi Bjerelds fluffiga utredning

Regeringen talar med kluven tunga

Finansminister Magdalena Andersson (S) markerade häromdagen mot att bidrag går till extremister: "Pengar som vi tar in från medborgare ska användas för att stödja demokratin och inte motarbeta den" (Expressen, 12/3). En självklarhet, kan tyckas. Men regeringen har varit allt annat än tydlig.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ledde Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen) innan hon blev minister, en myndighet som kritiserats för sina utbetalningar till extremism och bluff. Som minister har Bah Kuhnke gett Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, uppdraget att utreda stöd till trossamfund.

I dag presenterade Bjereld sina förslag. På DN Debatt (13/2) framhöll han att trossamfund inte ska ges stöd "om de utövar våld mot person, tvång eller hot". Givetvis ska kriminella, som exempelvis ägnar sig åt terrorrekrytering, inte få bidrag. För att konstatera det behövs ingen omfattande utredning. Andra skäl för att inte ge bidrag är, enligt utredaren, om samfund "klart överträder principen om alla människors lika värde" eller "aktivt motarbetar det demokratiska styrelseskicket".

Det har redan varit lag på att trossamfunden som får stöd ska bidra till att "upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på". Hur Bjerelds nya formuleringar ska "träffa rätt" är svårt att se. Det är också oklart om bidragstagare ska kunna komma undan med "vi visste inte att vi bjöd in en hatpredikant".

Bjereld skriver att bidrag inte ska gå till aktörer som ägnar sig åt missaktning med anspelning på "kön, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning". Men på dagens presskonferens, när han fick frågan om samfund som utestänger kvinnliga präster eller imamer, blev svaret att samfunden även framöver ska få särbehandla. I teorin ska stöd inte ges till samfund som diskriminerar kvinnor eller homosexuella, men om man ändå gör det ska det gå an. Så mycket för den "tydligheten".

Att det har funnits en destruktiv attityd i denna fråga är Bjereld själv ett exempel på, eftersom han tidigare har försvarat företrädare för organisationer som bjudit in hatpredikanter. Terrorforskaren Magnus Ranstorp påpekar att Bjerelds Socialdemokrater för tro och solidaritet dessutom har kopplingar till studieförbundet Ibn Rushd. Ibn Rushd pekas ut i en ny rapport om Muslimska brödraskapet, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Är det finansminister Magdalena Anderssons linje som ska gälla framöver, eller är det Bah Kuhnkes och Bjerelds?

Det är som vanligt mycket snack och lite verkstad.