Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Ibland måste ”problemskolor” stänga

Elever från Rosengård fick bättre betyg

Är det bra att stänga ner skolor i utsatta områden, och bussa elever till andra delar av en stad?

Förmodligen finns det högstadieelever från Bäckby som både trivs bättre, och en del som trivs sämre, nu när de hamnat på andra skolor. Att bara 20–25 procent av eleverna i närområdet valde Bäckbyskolan, och så många i stället valde friskolor eller andra kommunala skolor, gjorde det svårt att behålla högstadiet. Men även om nedläggningen inte kom som en chock när grundskolenämnden fattade beslutet i april i år har situationen också väckt oro. Att stänga ner skolor eller delar av skolor är ingen liten sak.

Segregation, dåligt rykte och det fria skolvalet, som fått "duktiga" elever att välja bort "problemskolor", brukar anges som förklaring. Bäckbyskolan är långt ifrån det enda exemplet.

I söndagens SVT Agenda togs Vivallaskolans nedläggning i Örebro upp. Trots flera försök av kommunen att vända de dåliga skolresultaten har det inte gått, så nu bussas högstadieeleverna från Vivalla till andra skolor. I inslaget fick en flicka komma till tals, med ambitionen att bli läkare, som trivdes bättre på sin nya skola utanför Vivalla. Hon kände att man på den nya skolan fick vara ambitiös och ta skolan på allvar. Så trots den längre resvägen till och från skolan menade hon att fördelarna övervägde.

Rosengårdsskolan i Malmö lade ner redan 2013. En klart högre andel av eleverna från Rosengård bättrade sina betyg när de fick byta skola. Det kan mycket väl bli så att vi ser samma mönster i Västerås.

En klart högre andel av eleverna från Rosengård bättrade sina betyg när de fick byta skola.

Förbättrade skolbetyg, och därmed bättre chanser för ungdomarna på Bäckby, vore förstås positivt. Det är också bra att elever från olika bostadsområden och bakgrunder får mötas i klassrummen. Skolan har en viktig roll för dessa möten. Valfrihetsreformerna och friskolesystemet har haft sina fördelar, men också en baksida: ökad skolsegregation. Därmed inte sagt att frågan om det fria skolvalet är enkel. Att "tvinga kvar" duktiga elever på skolor, bara för att de bor i ett utsatt område, är inte heller rättvist.

Skolkommissionen har föreslagit lottning som ett sätt att motverka skolsegregationen. Liberalernas Jan Björklund sågade genast idén och sa att elever inte ska vara "lotter i en tombola". Men som det är i dag drabbas elever för att föräldrarna inte valde skola redan på BB.

Fler förslag lär utredas och presenteras. I de bästa av världar skulle skolor inte behöva stänga ner. Det är ett bakslag för bostadsområden som redan kämpar i motvind. Men det kan också vara det minst dåliga alternativet. Vi kan åtminstone hoppas på bättre skolresultat för eleverna som nu börjat på sina nya skolor.