Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Inte kvinnorna som ska backa

Fundamentalister har ingen rätt att trakassera

Tidigare S-politikern Nalin Pekgul bor kvar i Stockholmsförorten Tensta, men beskriver i en intervju hur det är att leva under hot (2/5, Mitt i). Att hon deltagit i debatten om kvinnors rättigheter har nämligen retat upp fundamentalister. När det är som värst vågar hon inte gå till centrum. "Jag är nog den enda som gillar grått regnväder, för då är inte så många andra ute", säger Socialdemokraternas tidigare riksdagsledamot.

Pekgul säger sig inte vilja fly efter 37 år i sitt bostadsområde. Andra ser ingen annan utväg än att fly, och drömmer om att få en lägenhet någon annanstans. I mina egna nätverk hör och läser jag kvinnor berätta om hur de blir kallade "hora", inte kan vistas fritt i centrum och blir spottade på när de cyklar.

Ändå har det funnits debattörer, inte minst från Västerpartiets ledning, som velat förminska dessa problem. Kvinnor i förorter som berättat har anklagats för "ryktesspridning" och för att "svartmåla förorten".

Men nu tycks moralpoliserna själva vilja visa hur de jobbar. På Facebooksidan "Islam Sverige", gillad av över tiotusen personer, har man stolt har lagt upp ett filmklipp på en ung man som läxar upp kvinnor som har smink. Intill klippet står det att det är en påminnelse "till systrar" samt att det är från en spårvagn i Göteborg. Mannen i klippet säger att om man oväntat skulle dö och "han" skulle se en med smink blir det "smack" och inget paradis. Enligt en inbjudan från "Islam Sverige" har han föreläst tillsammans med Anas Khalifa som gjort sig känd för att bland annat predika om jihad.

Medan politiker och tyckare tittar åt ett annat håll, lever kvinnor som Pekgul och många med henne med fundamentalisterna i sina bostadsområden. "I perioder känns det som att jag sitter i husarrest", säger Pekgul. Det är inte svårt att förstå.