Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Jobbet är inte ett trossamfund

Så länge religionen inte stör - låt gå

Annons

Ska en företagare få bestämma att anställd personal inte bär religiösa attribut på jobbet? Eller att personalen tar både män och kvinnor i hand? Självklart ska arbetsgivaren få det. På så vis är EU-domstolens besked att företag får ha regler mot bärandet av synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler välkommen. Domen tydliggör att "allt" inte kan räknas som diskriminering. Men det är skillnad på privata arbetsgivare och offentliga. Offentliga arbetsgivare bör ha en inkluderande och generös policy.

Den svenska Diskrimineringsombudsmannen (DO) har ensidigt betonat religionsfriheten, även i fall där religiösa valt att särbehandla andra negativt. Fackförbundet Unionen har i samma anda nu stämt en arbetsgivare inför Arbetsdomstolen.

Återigen handlar det om en person, i detta fall en blivande ingenjör, som inte vill ta kollegor och andra av motsatt kön i hand (Ny Teknik, 6/3). Unionen kräver 120 000 kronor i "diskrimineringsersättning" av skolan som önskat att personalen hälsar lika på alla. Denna "svenska" linje i diskrimineringsfrågor har hittills varit enkelspårig. En myndighet som DO ska inte ägna sig åt att skrämma företag vars anställda exempelvis möter kunder av olika kön, och därmed behöver lägga udda religiösa övertygelser åt sidan.

Så länge kläder eller symboler inte försvårar arbetet bör det vara fritt fram.

I de flesta fall är det dock inget bekymmer med religiösa plagg, såsom den vanliga slöjan. Även om enskilda företag ska få bestämma att politiska och religiösa symboler inte passar hos dem, bör offentliga arbetsgivare välkomna brett. Så länge kläder eller symboler inte försvårar arbetet bör det vara fritt fram. En bussförare kan exempelvis ha såväl slöja, turban som kippa på sig.

Visst finns det alltid gränser, som när förskolelärare på en religiös förskola i Göteborg krävde att få bära den heltäckande niqaben som går ut på att helt avskärma kvinnor från män. Pappor måste kunna se vem de lämnar barnen till, och barnen har rätt till jämställdhet.

Så länge religionen inte stör arbetet - låt gå. I annat fall får den snällt lämnas hemma.

Annons