Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Klaga inte - sätt dig i en kommunal nämnd

Ta demokratiskt ansvar

Annons

I torsdags samlades kommunfullmätige i Västerås. Ett gäng lokalpolitiker - äldre, yngre, från olika delar av kommunen och från olika partier - tog sig tid att diskutera stödet till idrottsföreningar, placering av skolor, dåliga skolresultat, invandring med mera. Runt om i landet läggs det ner tid och energi på att sätta sig in i olika frågor, gå på nämndsammanträden och försöka få ihop partiförslag.

Visst kan man ha åsikter om debatterna i exempelvis kommunfullmäktige, men dessa möten visar om något på ett engagemang för att göra saker bättre, och på demokratiskt ansvar. I början av 1950-talet hade Sverige hade 7 miljoner invånare. Då hade ungefär 200 000 personer ett politiskt förtroendeuppdrag på kommunal nivå. Efter kommunsammanslagningar, nämndsammanslagningar och annat har vi i dag, med betydligt fler invånare, runt 36 000 personer med förtroendeuppdrag.

Det är inte så konstigt att klyftan mellan "folk" och politik vidgas, och att detta avstånd också spär på oförståelse och politikerförakt. Kritik och hårda ord ska folkvalda förstås tåla, men man ska samtidigt veta att uppdraget inte alltid är lätt.

Nya siffror från BRÅ visar att var fjärde politiker får ta emot hot eller utsätts för trakasserier (SVT, 9/11). Hoten har ökat på senare år, och en förklaring tycks vara sociala medier. För många lokalpolitiker kan det fysiska avståndet till den som hatar och hotar dessutom vara litet.

Till SVT berättar till exempel Abshir Osman, moderat kommunpolitiker i Eskilstuna, hur han blivit hotad efter att ha tagit ställning mot radikaliseringen av unga muslimer i staden. Han fick bland annat meddelanden som "om du inte backar och gör allt vi vill kommer du att möta gud”. Osman berättar att rädslan sitter i.

Om priset blir för högt, och tacken är gnäll och skäll, kommer få att vilja engagera sig. Nyligen skrev den liberale skribenten Andreas Ericson, numera chef på tankesmedjan Timbros medieinstitut, en läsvärd text om debattklimatet (DN kultur, 1/11). Artikeln avrundades med uppmaningen att vi som tycker vitt och brett på i den offentliga debatten och i sociala medier "kanske borde sätta oss en mandatperiod i en kommunal nämnd och lära oss lite?"

Det är lätt att häva ur sig tvärsäkra påståenden och starka åsikter om politik och om meningsmotståndare. I själva verket borde fler, som Ericson uttrycker det: "offra några kvällar på barn som behöver omhändertas, detaljplaner som överklagas och budgetar som ska gå ihop".

Fråga inte bara vad din lokalpolitiker kan göra för dig, fråga vad du själv kan göra för ditt samhälle.