Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Könet på tolken ska inte spela roll

Gör inte "könsval" till det normala

Är det rätt att låta nyanlända få välja "rätt kön" när Migrationsverket ordnar med utredare och tolk?

Som Lars-Göran Nilsson har påpekat på insändarsidan finns det numera formuleringar i utlänningsförordningen som gör det möjligt (VLT, 24/11). Ändringen har stöd av regeringen och gäller sedan i januari. Nilsson citerar följande i förordningen: "Inför den muntliga handläggningen hos Migrationsverket ska utlänningen tillfrågas om han eller hon föredrar en manlig eller kvinnlig utredare respektive tolk. Utlänningens önskemål ska tillgodoses om det är möjligt."

Det har av många tolkats som en eftergift till män från patriarkala kulturer som vill välja bort yrkeskvinnor. Bland annat skrev Kristianstadsbladets politiska redaktör Carolin Dahlman att det "naturligtvis" handlade om det (16/11). Tankarna går lätt till uppmärksammade fall där män har vägrat ta kvinnliga chefer och kollegor i hand och kallat det "religionsfrihet".

Men som Sanna Rayman på tidningen Dagens Samhälle skriver kan syftet ha varit att tillmötesgå flyktingar som ska berätta om trauman, kanske om sexuella övergrepp (20/11). Sett i det perspektivet blir det lättare att förstå formuleringen i förordningen (Rayman försvarar den inte, ska tilläggas).

Men är den bra för det? Självklart inte. Att det finns speciella fall, som att en våldtagen kvinna mår så pass dåligt att hon inte vill möta män, är en sak. Det kan behövas viss flexibilitet. Men när man öppnar upp för att göra "könsval" till norm, alltså något som ska gälla generellt, leder det helt fel.

Dels stärker man patriarkala idéer om att män och kvinnor ska hållas isär. Man öppnar också upp för att personer som jobbar för det offentliga ska kunna bli utsatta för diskriminering: "Nej, du får inte uppdraget för här önskades en man". Och om man tillåter folk att välja kön, varför då inte även låta krigstraumatiserade få önska och välja bort etnicitet eller religiös tillhörighet hos tolkar och handläggare?

För att inte hamna på ett sluttande plan gäller det att hålla i vissa principer. Offentlig sektor ska arbeta för likabehandling och för att tolkar, läkare, handläggare, badvakter och vad det än är ska ses som professionella yrkespersoner. Medborgare - eller framtida medborgare - må ha personliga önskemål men är något annat än kunder som "alltid har rätt".

Frågan kokar ner till i vilken riktning samhället bör gå. Att Migrationsverket ska lyssna på ett traumatiserat våldtäktsoffer är givet. Ibland kan undantag behövas. Men det är inte skäl nog att låta alla välja kön på tolken och handläggaren. Det här kommer att få konsekvenser.

Ogenomtänkt, regeringen.