Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Med Jan Helin bidrar SVT till ökad polarisering

Programdirektören ska leda program om medier

Public service-bolagen tappar i förtroende bland väljare till höger. Vad gör SVT då? Låter SVT:s programdirektör Jan Helin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet och flitig tyckare, bli programledare för SVT:s nya program om medier (”Fönster mot medievärlden”).

Vill man öka missnöjet bland borgerligt sinnade är det ett utmärkt drag.

SOM-institutets mätning visade nyligen på ett tapp nära 20 procentenheter sedan 2010 bland väljare som säger sig vara "klart till höger" politiskt. Och det handlar inte om ett litet gäng Sverigedemokrater som bara läser "alternativmedia". Medieakademins årliga förtroendebarometer bekräftade att alliansväljarnas förtroende för SVT och SR sjunker. Bara under den här mandatperioden har förtroendet för SVT sjunkit från 76 till 62 procent i den gruppen.

Vad är det som gör att väljare till vänster har fortsatt högt förtroende, medan förtroendet sjunker i det borgerliga lägret?

Dels har det funnits ett gammalt missnöje med vad som brukar kallas "vänstervridning". Men på senare år har även identitetspolitiken - att public service-bolagen definierar mångfald utifrån sådant som hudfärg - kritiserats. Det som är ideologiskt laddat, kvoteringstänk och att räkna människor utifrån etnicitet och kön, tycks av cheferna på SR och SVT ses som rena självklarheterna. Det här blir extra känsligt eftersom public service snart är tänkt att finansieras via skatten, och därmed kommer avgiften inte gå att välja bort.

På SVT:s ledning borde det råda krisstämning för varje mätning som visar att uppdelningen mellan rödgröna väljare och borgerliga dito bara blir tydligare och tydligare. "Vad gör vi för fel?", är en fråga som borde ställas.

Men frågan intresserar inte. När Jan Helin kommenterade SOM-institutets nya siffror i Aktuellt (24/4) viftade han bort problemet och pratade om "Sverigedemokrater och auktoritära". Som om det var den enda väljarkategorin som skulle ha tappat i förtroende för public service. Dessutom bjöd Helin på halmgubben att kritikerna kräver "politiserad journalistik". Bland alliansväljare skulle jag hävda att det är precis tvärtom, man vill att public service värnar opartiskheten. Tappet i förtroende beror bland annat på att ansvariga som Jan Helin inte låtsas begripa det.

I ett blogginlägg om SVT:s nya medieprogram skriver Helin att ”en god regel är ju att en chef inte ska utöva inflytande över innehåll som berör en själv” (28/5). Så varför struntar SVT i regeln nu? Helin "menar", skriver han, att principen inte äventyras. Principer är alltså viktiga, men inte fullt så viktiga när Helin sätter sig på dubbla stolar.

Och snart får vi som sagt, vare sig vi vill eller ej, betala för det via skatten.