Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Medborgerlig samling för maktkritiska högerväljare

Vad vill det nystartade partiet Medborgerlig samling? Det beskrivs som liberalkonservativt och leds av Ilan Sadé som har en bakgrund i Centerpartiet och kallar sig "samhällskonservativ och livsstilsliberal".

I partiledningen finns även Josefin Utas, som har varit kommunpolitiker för Miljöpartiet och är en diplomatiskt lagd skribent. På riksdagslistan kan man också hitta namn som författaren Katerina Janouch, numera krönikör på sajten Nyheter Idag. Nyligen twittrade Alexander Bard att han gått med i partiet.

På ytan ser Medborgerlig samling ut som ett vanligt borgerligt parti. Partiloggan är blågrön med ett eklöv. På hemsidan står det att man "har en liberal syn på individens rättigheter och den ekonomiska politiken" och "en konservativ syn på samhället, kulturen och långsiktig hållbarhet".

Så var står Medborgerlig samling i politiska frågor? Försvaret och Nato-medlemskap lyfts fram, likaså fler poliser. Att det är ett borgerligt parti märks också på ståndpunkter som tidigare betyg, sänkt skattetryck, ökat tjänstemannaansvar och kritiken mot nya myndigheter. Miljöfrågor får också utrymme, bland annat vill partiet höja Sveriges förhållandevis låga mineralskatt.

Men mest sticker man ut i integrations- och migrationsrelaterade frågor. Partiet betonar att det behövs högre krav på dem som invandrar hit och vill ha svenskt medborgarskap.

Enligt Medborgerlig samling har "det mångkulturella samhällsexperimentet" inte har fungerat. Med det verkar man bland annat syfta på att det offentliga har gett bidrag till religiösa samfund och etniska föreningar, något som Medborgerlig samling är emot.

Partiet vill se att de som kommer till Sverige omfamnar värden som "demokrati, yttrandefrihet, den sekulära staten, jämställdhet och barnens rättigheter i samhället". Vidare är en åsikt att offentliganställda ska "representera den sekulära och demokratiska staten", och inte bära exempelvis burka på jobbet. I idéprogrammet lyfts även exempelvis vikten av yttrandefrihet och fri åsiktsbildning.

Partiets åsikter och ställningstaganden är i stora drag sådant man känner igen, inte minst från aktuella debatter om integration. Men den raka tonen skiljer sig från etablerade partiers.

För att förstå fenomenet Medborgerlig samling är också Decemberöverenskommelsen (DÖ) en central pusselbit. Överenskommelsen ses som ett svek mot alliansväljarna. Även om ledande allianspolitiker numera har kallat DÖ för ett misslyckande lever DÖ i praktiken kvar. Därmed bubblar också det missnöje som får många att engagera sig i det här nya partiet.

Få tror att Medborgerlig samling har en chans i årets val, många väljare känner troligtvis inte ens till att de finns. Än mindre vad de står för.

Men kritik mot makten och raka rör har ett långt bäst-före-datum.

*

*

*

När jag på Twitter frågade varför man engagerar sig i Medborgerlig samling kom många svar från aktiva "MED:are". Finns att läsa här.