Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Missnöje får invandrare att välja SD

Ett oerhört misslyckande för övriga partier

Enligt Statistiska centralbyråns nya partisympatiundersökning är Sverigedemokraterna tredje största parti bland väljare med utländsk bakgrund (personer med två utlandsfödda föräldrar). Partiet har numera stöd av 10,3 procent av kvinnorna och 15,4 procent av männen i denna grupp. För bara tre år sedan låg stödet på ynka 1-3 procent.

Hur har vi hamnat i ett läge där partiet med rasistiska rötter är det tredje största partiet bland invandrare?

Det finns förstås främlingsfientlighet även bland personer från andra länder. Men det förklarar inte ensamt den stora ökningen. En del av SD:s nya sympatisörer är förmodligen "gamla" invandrare som tycker att de slitit hårt, men att det numera inte ställs tillräckliga krav på människor som kommer hit. Andra är förmodligen förortsbor - oroade över kriminalitet, sociala problem och fundamentalism - som inte litar på att de etablerade partierna kommer lyckas med integrationen.

De etablerade partierna tyvärr ofta sist på bollen.

För några sedan hörde jag för första gången bekanta från Mellanöstern uttrycka att de övervägde att rösta på Sverigedemokraterna. Mina bekanta var förbannade på att svenska politiker pratade om återvändande jihadister, som deltagit i Islamiska statens slakt av oskyldiga, som om de bara behövde lite stöd och sociala insatser. Många frågade sig med rätta: men offren då? Även om debatten har gått framåt är de etablerade partierna tyvärr ofta sist på bollen.

Parallellt med detta visar det sig, enligt en ny SOM-mätning gjord på uppdrag av Institutet för Mediestudier, att en majoritet anser att svenska medier inte helt "säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring".

Vilket oerhört misslyckande. Självrannsakan är en bättre väg, än att fortsätta peka finger åt de missnöjda väljarna.